В Иран се провеждат президентски избори

19 май 2017 / 14:24

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Иранците започнаха да гласуват на първите президентски избори, след сключването на ядрената сделка със световните сили.

Двамата основни кандидати са настоящият президент Хасан Рохани, който е в основата на нормални връзки със Запада, и популисткият претендент Ебрахим Раиси.

Държавната телевизия показа дълги опашки, които се оформят пред избирателните секции в няколко града. Над 56 милиона иранци от над 80 милионното население на страната имат право на глас. Избирателната активност вероятно ще надвиши 72 процента, прогнозира министерството на вътрешните работи. Гласуването ще продължи до 18 часа местно време, но в Иран е редовна практика изборният ден да бъде удължен с няколко часа.

Днешният вот до голяма степен се възприема като референдум „за” или „против” по--умерените политики на 68¬-годишния духовник, който сключи споразумението за ядрената програма на Иран, въпреки съпротивата на хардлайнерите. Също така Рухани твърдо подкрепя ангажимента си със Запада и либералните реформи в икономиката, доминирана от държавните институции.

Противникът му Ебрахим Раиси ¬ е близък до върховния лидер Али Хаменей – консерватор, представящ се за защитник на най¬-бедните, който иска да даде приоритет на „икономика на съпротивата”, основаваща се на национално производство и инвестиции.

Припомняме, че според данните, публикувани от министерството на вътрешните работи, в края на регистрационната кампания, продължила пет дни, удостоверения за кандидати са получили общо 1636 души. За победа на вота е необходимо кандидатът да събере 50% плюс един глас. Ако никой от утвърдените от Съвета на пазителите не премине този праг, то тогава ще бъде организиран втори тур. За него ще се класират само двамата претенденти, които са получили най-голяма подкрепа на първия тур.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 август 2017
    11° / 25° слънчево
  • 24 август 2017
    15° / 30° слънчево