Турската полиция задържа кореспондент на германския вестник „Ди Велт“

17 февруари 2017 / 20:22

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Турската полиция е задържала кореспондент на германския вестник „Ди Велт“, а апартаментът му е бил претърсен, съобщават от печатното издание. Кореспондентът е 43 гогишният Дениз Ючел.

общават от печатното издание. Кореспондентът е 43 гогишният Дениз Ючел. Задържан е за връзка с новина за хакерска атака срещу имейл акаунта на турския енергиен министър Берат Албайрак – зет на президента Реджеп Еродагн. Ючел е с двойно гражданство - германско и турско.

Журналистът е отразил – също както редица други журналисти от международни медии, имейли, които лявата турска хакерска група „RedHack” са получили от частния имейл профил на Албайрак, посочва „Ди Велт“. Сред другите теми, които са били засегнати в кореспонденцията е била и тази за контрола върху турски медийни групи и оказване на влияни върху обществеността чрез фалшиви потребители на социалната мрежа „Туитър“.

Германският вестник коментира, че турските власти са обвинили кореспондента, че е член на терористична организация, злоупотреба с данни и терористична пропаганда.

Според режима на извънредно положение, въведен в Турция, Ючел може да бъде държан в полицията до 14 дни, без да се изправи пред съдия, а прокуратурата от своя страна може да поиска той да остане задържан. След опита за военен преврат в южната ни съседка от нощта на 15-и срещу 16-и юли миналата година, властите започнаха масови чистки в страната. Под ударите на закона попаднаха и много журналисти. Западните страни обвиниха Турция в погазване свободата на словото.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 26 юли 2017
    14° / 30° облачно
  • 27 юли 2017
    12° / 26° слънчево