Турция: Германия е свободна да изтегли войските от „Инджирлик”

18 май 2017 / 18:40

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Германия може да изтегли войските си, разположени на турската въздушна база „Инджирлик”, стига да пожелае. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу добавяйки, че Берлин трябва да промени отношението си към Анкара.

В интервю за телевизионния канал NTV той обяви още, че Анкара не се опитва да изнудва Берлин, като не позволява на германските депутати да имат достъп до базата, където около 250 немски войници са разположени като част от коалицията срещу терористичната групировка „Ислямската държава”.

„САЩ споделят нашата идея. Трябват ефективни мерки срещу терористичните организации, а от друга страна, трябва да се вземат предпазни мерки и за защита на съюзниците. Например предпазните мерки на НАТО за защита на въздушното пространство на Турция са недостатъчни”, коментира турският външен министър.

През последната седмица властите в Анкара за пореден път забраниха на делегация на федералния парламент в Берлин да посети базата „Инджирлик“. Решението дойде на фона на отказа на Германия да предаде турски военнослужещи, обвинени в съучастие в опита за държавен преврат от лятото на 2016 г.

Така вчера, 17 май, се стигна до това Германия да обяви, че обмисля възможни алтернативи на „Индирлик” и преместването на войските си в Йордания.

Отношенията между съюзниците от НАТО Германия и Турция се влошиха рязко след поредица от дипломатически спорове.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево