Тръмп и Ердоган се разбраха да си сътрудничат в борбата с тероризма

17 май 2017 / 07:40

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Видео към новината
Снимки към новината

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да осигури безопасността на съюзника си в НАТО – Турция. Информацията съобщиха от пресслужбата на Белия дом, след срещата на държавните глави на САЩ и Турция.

Тръмп и Ердоган са се договорили да задълбочат сътрудничеството си в борбата с тероризма.

От Белия дом добавиха, че американският президент „ще се радва да се срещне с Реджеп Ердоган отново следващата седмица по време на предстоящото си пътуване зад граница”. Първото си пътуване извън САЩ като президент, Тръмп ще направи от 21 до 27 май – в Саудитска Арабия, Израел, Италия, Ватикана и Белгия.

По това време ще участва в срещата на върха на Г-7 в Сицилия и в същия формат на НАТО.

Очакваше се на тази среща двамата лидери да обсъдят обстановката в Сирия и Ирак, борбата срещу тероризма, както и за екстрадицията на живеещия в щата Пенсилвания, САЩ, ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от властите в Турция за организатор на опита за преврат на 15 юли 2016-та.

Освен това, двете държави трябва да се разберат кой кого подкрепя в Близкия изток.

Анкара е ключов партньор на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“, но САЩ подкрепят „Отрядите за народна защита“ (YPG). Именно тях Турция свързва с Кюрдската работническа партия (ПКК), която се бори за независимост на югоизточните региони на Турция и е обявена от местните власти, Европейския съюз и Вашингтон за терористична групировка.
code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Служебният премиер Огнян Герджиков направи амбициозната заявка, че ще подаде заявление за влизане във Валутно-курсовия механизъм (ЕРМ-2), известен като „чакалнята“ на еврозоната, но след това стана ясно, че в кабинета му няма единомислие по въпроса. Така подаването на заявка з...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 май 2017
    / 23° частично
    облачно
  • 25 май 2017
    / 20° слънчево