Съдът в Русия забрани „Свидетелите на Йехова” заради екстремизъм

21 април 2017 / 14:43

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Върховният съд на Русия реши, че „Свидетелите на Йехова” са екстремистка организация и трябва да предадат цялата си собственост на държавата. Това се случи след като министерството на правосъдието поиска разрешение да закрие местната централа на организацията.

Руските власти са поставили няколко от публикациите на групата в списък на забранената екстремистка литература и прокурорите отдавна я представят като организация, която разрушава семействата, насърчава омразата и заплашва живота. Групата, която е базирана в Съединените щати, известна е с проповедите си от врата на врата и отхвърлянето на военната служба, отхвърли тези твърдения.

Религиозната организация се е разраснала по целия свят и има около 8 милиона активни последователи. Тя е изправена пред съдебни дела в няколко страни, най-вече заради пацифизма си и отхвърлянето на кръвопреливания, но Русия е била най-проницателна в представянето й като култ към екстремизма. Нейният руски клон, базиран близо до Санкт Петербург, редовно отхвърля това твърдение.

Според Върховния съд забраната ще засегне пряко около 400 членове на организацията и ще окаже въздействие върху всичките 2,277 религиозни групи в Русия, за които се твърди, че имат 175 000 последователи.

Кои са „Свидетелите на Йехова”?

„Свидетели на Йехова” е името религиозно изповедание основано през 1876г. в САЩ и придобила сегашното си име през 1917г[. Вярванията им се отличават от тези на всички други християнски деноминации, въпреки че има отделни сходства – например, христологичните им възгледи са близки до тези на арианите. Организацията вярва, че Бог има име – Йехова, а Исус Христос е Негов син, който е бил просто човек на земята, а на небето е бил и е Архангел Михаил. Те вярват, че единственото правилно тълкувание на Библията може да се извърши от 'помазани' „Свидетели на Йехова” в седалището на организацията в Бруклин, Ню Йорк. Те не вярват в Троицата, отричат тайнството „свещенство“, не почитат Кръста, не празнуват рождени и имени дни, както и национални празници. По време на Втората световна война Свидетели на Йехова са забранени или преследвани в много държави, заради спазвания от тях политически и национален неутралитет. Днес организацията е забранена в Китай, части на Африка, някои бивши Съветски републики и Сингапур.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 21 юли 2017
    17° / 32° слънчево
  • 22 юли 2017
    18° / 36° слънчево