Най-мощната неядрена бомба използва САЩ в Афганистан (обновена)

14 април 2017 / 08:36

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Видео към новината
Снимки към новината

САЩ пуснаха в Афганистан най-мощната неядрена бомба, използвана досега, съобщиха от Пентагона.

Взривното устройство, наречено GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), е пуснато в 7:32 часа местно време върху комплекс от тунели на „Ислямска държава“ в област Ачин в провинция Нангархар.

От афганистанското правителство съобщиха, че 36-ма терористи са убити.

Според говорителя на ведомството Адам Стъмп това е първият път, в който подобно оръжие, разработено по време на войната в Ирак през 2002-2003 г., се използва.

Заради своята сила бомбата е известна и като „майката на всички бомби“ и е най-мощната неядрена бомба в американския арсенал.

Според информация от Вашингтон при последния тест на бомбата през 2003 г. тя е предизвикала огромен облак тип „гъба“, който е могъл да бъде видян от 32 км разстояние.

Стъмп твърди, че рисковете за афганистанските и американските военновъздушни сили са били минимални. Той допълни, че са взети и всички предпазни мерки, за да няма жертви сред цивилното население.

„Тъй като загубите на „Ислямска държава в Афганистан нарастват, те използват самоделни взривни устройства, бункери и тунели, за да засилят своята защита“, коментира командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан ген. Джон Никълсън.

По думите му това е правилното средство за отстраняване на тези препятствия и запазване на темпа, с който се водят военните действия срещу групировката.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че по този начин САЩ намаляват „оперативното пространство“ на „Ислямска държава“.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево