„Ройтерс”: Български инвеститори имат интерес към ЧЕЗ

20 април 2017 / 11:41

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

ЧЕЗ е получила запитвания основно от български инвеститори за дяловете на компанията у нас. Това съобщи един от членовете на Борда на компанията Павел Чирани, предава „Ройтерс”.

Преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат преди да бъде съставено ново правителство, посочва Чирани.

В началото на годината ЧЕЗ Груп провери инвеститорския интерес за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България.

БСП обеща, ако спечели изборите, държавата да изкупи активите на компанията, но социалистите останаха втори и не участват в коалиционните преговори.

Освен това, ЧЕЗ е собственик и на затворената ТЕЦ-Варна (централата беше затворена, защото не успя да покрие навреме европейските екологични изисквания).

ЧЕЗ Груп е собственик на 67% от капитала на електроснабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България“ и на електроразпределителното „ЧЕЗ Разпределение“, които оперират на територията на Западна България.

Компанията притежава още „ЧЕЗ Трейд“, вятърни паркове и ТЕЦ – Варна. Дейността на всички тези дружества се управлява и координира от „ЧЕЗ България“, която 100% собственост на чешката компания.

ЧЕЗ стъпи на българския пазар през 2004г. за сумата от 281,5 млн. евро (толкова струваха трите електроразпределителни дружества в Западна България).

През 2011г. друга голяма компания се отказа от активите си в България – германската E.On продаде дяловете си в Североизточната част на страната на друга чешка фирма – Енерго про, за сумата от 133 млн. евро.

Австрийската компания EVN контролира останалата част от България.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Доналд Тръмп: Когато НАТО работеше както трябва, нямаше тероризъм

Доналд Тръмп: Когато НАТО работеше както трябва, нямаше тероризъм

Преди 100 дни на президентския стол в Белия дом седна Доналд Тръмп. Още в началото на мандата си, около него се завъртяха купища скандали. Каква е неговата равносметка за първите 100 дни от мандата ще разберем от интервюто му за „Асошиейтед прес”.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 април 2017
    / 16° частично
    облачно
  • 25 април 2017
    / 20° слънчево