В Русия затягат контрола при производството на продукти с метилов спирт

06 февруари 2017 / 08:30

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Втвърдяването на контрола върху производството и търговия с продукти с алкохолно съдържание бяха въведени в Русия след масово отравяне с течността за вани „Бояришник” в Иркутск.

Руската агенция за контрол върху алкохолната продукция „Росакохолрегулиране” (РАР) предложи метод за защита на руснаците от отравяне с метанол.

Информацията е на вестник „Известия”, който се позовава на представител на РАР. Същността на предложението е да се добавя в целия произвеждан в страната метилов алкохол вещество, което предизвиква моментален ефект на повръщане при поглъщане.

Според представителя на РАР правото на правителството да използва процеса на денатурация се съдържа в закона „За държавното регулиране на производството и оборота на етиловия спирт”.

В същото време от Руския съюз на химиците отбелязват за „Известия”, че метанолът с каквито и да е добавки престава да съответства на световните стандарти.

„Ако измените технологично продукта, то ще се лишите от световния му пазар”, отбелязват химиците.

Втвърдяването на контрола върху производството и търговия с продукти с алкохолно съдържание бяха въведени в Русия след масово отравяне с течността за вани „Бояришник” в Иркутск. През декември там починаха 76 души от общо 120 пострадали при употребата на съдържащия метилов спирт препарат.

Цената на водката, продавана официално в търговската мрежа, прави питието недостъпно за милиони бедни жители на Русия, по-специално в провинцията, където стандартът е много нисък. Смята се, че близо 25 милиона души в Русия не разполагат с достатъчни доходи, за да купуват легален алкохол.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

Петьо

06 февруари 2017 / 13:52

Какъв контрол, бе нещастници? В Youtube е пълно с клипове, показващи автомати за продажба на "Боярышник".

ИНТЕРВЮТА

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Служебният премиер Огнян Герджиков направи амбициозната заявка, че ще подаде заявление за влизане във Валутно-курсовия механизъм (ЕРМ-2), известен като „чакалнята“ на еврозоната, но след това стана ясно, че в кабинета му няма единомислие по въпроса. Така подаването на заявка з...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 май 2017
    / 23° частично
    облачно
  • 25 май 2017
    / 20° слънчево