Русия започна работа по морската част от "Турски поток"

08 май 2017 / 11:32

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Четири дни след посещението в Москва на турския президент Реджеп Ердоган, "Газпром" започна изграждането на морския участък на подводния газопровод "Турски поток".

Според официалното съобщение проектът, преминаващ отчасти по дъното на Черно море, върви по план и към края на 2019-та той трябва да заработи.

Два кораба на швейцарско-датската компанията "Олсийс" (Allseas) са ангажирани за полагането на тръбите.

Договорът с "Олсийс" е от декември миналата година и е за полагане на първата от проектираните 4 тръби с вариант да построи и втората. Такава е и договорката с Анкара - "Турски поток" да започне само като газопровод за турския пазар, а ако Европейският съюз има интерес да изгради насрещна инфраструктура на своя територия (в Гърция или България), да се добави и втора тръба за нуждите на Южна Европа.

Всяка от тръбите ще бъде с годишен капацитет от почти 16 млрд. куб. м.

Подводният участък е дълъг около 900 км и се простира от Анапа на руския черноморски бряг до турския бряг на около 100 км западно от Истанбул. Максималната дълбочина на полагане на тръбите е 2200 м.

През 2014-та руският президент Владимир Путин изненадващо обяви при посещение в Турция, че се отказва от проекта "Южен поток", който трябваше да премине през България, и го трансформира в "Турски поток". Последваха продължителни преговори, в които турската страна обвързваше рарешението за строителство с предоставянето на по-голям обем руски газ на занижени цени.

В крайна сметка, Турция и Русия подписаха съответното междуправителствено споразумение през октомври 2016-та, а Путин го ратифицира през февруари, а през март бяха подготвени нормативната база и графикът за строителство.

Споразумението за "Турски поток" е с продължителност 30 години с възможност да бъде удължавано с по 5 години след това.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

Аз

29 май 2017 / 17:02

Почнал е от две седмици, обаче корабът дето ще слага тръбите - AUDICIA (IMO - 9305130) го гледам че не се движи. Щото SAIPEM-а и той беше почнал пък стоя цяла година и после духна. Дано да му платят. Тръбите и те стоят в Бургас и Варна, втора година.

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево