Мария Габриел: Страната ни трябва да получи достъп до информационната система на Шенген

17 февруари 2017 / 11:07

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

ЕП гласува регламент, според който всички граждани на ЕС и трети страни трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни при преминаване външните граници на Съюза.

Така, макар че още не е част от Шенгенското пространство,  България е длъжна да прави проверки, прадава кореспондент на БНР в Брюксел. По този повод в пленарната зала българските евродепутати Мария Габриел и Емил Радев от ЕНП призоваха България да получи пълен достъп до Шенгенската информационна система.

За да може това, което имаме като цел, предотвратяване на терористични атаки, по-добър обмен на информация и повишаване и укрепване на сигурността на Европа, да може да се случва. Давайки достъп на България до Шенгенската информационна система, със сигурност ще бъде една важна стъпка напред в правилната посока, обясни Мария Габриел.

Мярката е цели да подпомпгне борбата с тероризма и феномена "чуждестранни бойци".  Става дума за европейски граждани, които се присъединяват към терористични групи в конфликтни зони, ползвайки фалшиви или откраднати документи.

Системните проверки няма да важат единствено за Дания, Обединеното кралство и Ирландия, които имат изключение в договорите си относно сферата на вътрешни работи.

В средата на януари, министърът на вътрешните работи на Малта Кармело Абела, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, коментира че се обсъжда решение за технически достъп на България и Румъния до визовата информационна система, преди да се реши проблемът с пълноправното им членство в Шенген.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Димитър Димитров: Машинното гласуване е скъпо и разточително „украшение“ към изборния процес

Димитър Димитров: Машинното гласуване е скъпо и разточително „украшение“ към изборния процес

Утре официално ще бъде открита предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 26 март.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 февруари 2017
    / 17° облачно
  • 28 февруари 2017
    / 17° слънчево