Доналд Туск призова ЕС за единство по време на преговорите с Великобритания за Брекзит

17 май 2017 / 16:22

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи преговорите за Брекзит заяви, че иска от другите държави-членки да бъдат справедливи към Лондон, като същевременно запазят единството си.

Подробните разговори за техния развод ще започнат след изборите през юни във Великобритания, приблизително една година след като британците гласуваха за напускане на Общността.

По време на същата парламентарна сесия в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви шеговито, че подготовката за най-активната фаза на разговорите на Брекзит е в ръцете на техните „бракоразводни адвокати”.

„Убеден съм, че проектът за мандат ще бъде приет от Съвета следващия понеделник, 22 май. Процесът до този момент показва, че Европейският съюз остава обединен и подготвен”, допълни Юнкер.

Съгласно член 50 от Лисабонския договор, Великобритания трябва да напусне до 30 март 2019г. – две години след като британският премиер Тереза Мей подаде официално уведомление за оттеглянето на страната от ЕС. Длъжностни лица от двете страни заявиха, че едно по-ранно оттегляне няма да е законно. Двугодишният период има за цел да даде време за съгласуване на условията, но Великобритания ще бъде извън Съюза през 2019г., дори ако не успее да договори такова споразумение. И двете страни предупредиха, че преговорите могат да се провалят, макар че това би довело до нарушаване на правните ограничения и за двете страни.

Все още няма данни за финансово споразумение между Великобритания и Европейския съюз, тъй като то може да бъде установено едва след като двете страни се споразумеят за обща методология на изчисленията и предвид датата на излизане, обяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.
code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево