Великобритания няма да блокира създаването на команден център в ЕС, но иска промяна на името му

18 май 2017 / 08:06

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Британското министерство на отбраната заяви, че подкрепя проекта за създаване на европейски военен генерален щаб, предаде Агенция „Франс прес”. Въпреки това, Лондон все още е против името на проекта – „военен генерален щаб”, заради което досега блокираше конкретизирането на проекта.

В сряда изтече информация, че Обединеното кралство за пореден път е блокирало проекта. По всяка вероятност заради общ европейски натиск, британците отстъпиха, но с уговорката, че не са съгласни с наименованието на центъра.

Говорител на военното министерство на Великобритания изрази надежда, че проектът ще бъде финализиран по време на днешната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС в Брюксел.

Командният център е ключов проект на ЕС в развиването на концепцията за обща европейска отбрана, припомня АФП.

На среща в Брюксел през март 28-те страни от Евросъюза се споразумяха да приемат правен инструмент за създаване на капацитет за военно планиране и провеждане на операция (MPCC) - генерален щаб.

Целта му е да поеме командването на мисиите на ЕС в чужбина, които дават по-скоро съвети и обучение, а не толкова военна подкрепа.

Названието „оперативен генерален щаб” предизвика съпротива у британците, според които НАТО, в която САЩ играят първостепенна роля, трябва да остане единствената организация за колективна отбрана.

В началото на седмицата, преди срещата на външните министри в Брюксел, представителят на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ако страните от ЕС искат да се обединят в други споразумения извън НАТО, Великобритания няма да им пречи.

Дипломати от ЕС обаче отбелязват, че спъването на напредъка по създаването на командния център може да обслужва вътрешнополитически цели с наближаването на парламентарните избори във Великобритания на 8 юни.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Служебният премиер Огнян Герджиков направи амбициозната заявка, че ще подаде заявление за влизане във Валутно-курсовия механизъм (ЕРМ-2), известен като „чакалнята“ на еврозоната, но след това стана ясно, че в кабинета му няма единомислие по въпроса. Така подаването на заявка з...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 май 2017
    / 23° частично
    облачно
  • 25 май 2017
    / 20° слънчево