Великобритания няма да блокира създаването на команден център в ЕС, но иска промяна на името му

18 май 2017 / 08:06

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Британското министерство на отбраната заяви, че подкрепя проекта за създаване на европейски военен генерален щаб, предаде Агенция „Франс прес”. Въпреки това, Лондон все още е против името на проекта – „военен генерален щаб”, заради което досега блокираше конкретизирането на проекта.

В сряда изтече информация, че Обединеното кралство за пореден път е блокирало проекта. По всяка вероятност заради общ европейски натиск, британците отстъпиха, но с уговорката, че не са съгласни с наименованието на центъра.

Говорител на военното министерство на Великобритания изрази надежда, че проектът ще бъде финализиран по време на днешната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС в Брюксел.

Командният център е ключов проект на ЕС в развиването на концепцията за обща европейска отбрана, припомня АФП.

На среща в Брюксел през март 28-те страни от Евросъюза се споразумяха да приемат правен инструмент за създаване на капацитет за военно планиране и провеждане на операция (MPCC) - генерален щаб.

Целта му е да поеме командването на мисиите на ЕС в чужбина, които дават по-скоро съвети и обучение, а не толкова военна подкрепа.

Названието „оперативен генерален щаб” предизвика съпротива у британците, според които НАТО, в която САЩ играят първостепенна роля, трябва да остане единствената организация за колективна отбрана.

В началото на седмицата, преди срещата на външните министри в Брюксел, представителят на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ако страните от ЕС искат да се обединят в други споразумения извън НАТО, Великобритания няма да им пречи.

Дипломати от ЕС обаче отбелязват, че спъването на напредъка по създаването на командния център може да обслужва вътрешнополитически цели с наближаването на парламентарните избори във Великобритания на 8 юни.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево