Увеличава се напрежението между Германия и Турция

20 март 2017 / 07:49

lv1 lv1 lv1

Снимка: Today

Снимки към новината

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви на турския си колега Мевлют Чавушоглу, че президентът на Турция Реджеп Ердоган е преминал границите, наричайки германските власти „нацистки”.

„Ние сме толерантни, но не сме идиоти. Затова ясно заявих на турския си колега, че е премината една граница”, каза Зигмар Габриел в интервю за германския вестник „Пасауер нойе пресе”.

В неделя, президентът на Турция Реджеп Ердгоан отправи персонални нападки към германския канцлер Ангела Меркел, обвинявайки я, че използва „нацистки практики”. Изказването му е провокирано от забраната за прояви на турски министри на германска територия, по повод предстоящия на 16 април в Турция референдум за увеличаване на президентските правомощия.

В същото време властите във Франкфурт разрешиха митинг на забранената в Турция Кюрдска работническа партия. На него протестираха около 9 хиляди кюрди срещу Ердоган и срещу предстоящия референдум.

През последната седмица, Турция влоши отношенията си с редица Западни държави, заради отмяна на митинги в няколко европейски града, целящи да агитират турските общности да подкрепят допитването на 16 април за разширяване на правомощията на президента.

Отношенията между Холандия и южната ни съседка също се влошиха значително. Реджеп Ердоган замрази отношенията си на високо равнище със страната на лалетата. Той нарече и холандските власти „нацистки” и ги обвини за клането в Сребреница. Турските власти поставиха заграждения около холандското посолство в Анкара и консулската служба в Истанбул, и в понеделник, извършваха проверки на самоличността на работещите в посолството. Бяха прекратени всички политически обсъждания на високо ниво с Холандия, а въздушното пространство за холандски дипломати беше затворено.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 20 август 2017
    14° / 32° слънчево
  • 21 август 2017
    10° / 25° слънчево