Турция е разделена заради конституционните промени

14 април 2017 / 13:06

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Видео към новината
Снимки към новината

Остават само два дни до референдума в Турция, който би дал на президента Реджеп Ердоган огромни правомощия. Той иска да превърне страната от парламентарна в президентска република.

Това би била най-голямата промяна в политическата система в Турция в модерната история.

Обществото в страната е разделено и успехът на референдума не е гарантиран.

Социологът Мурад Гезици смята, че не решилите все още избиратели, държат ключа към победата на Ердоган.

„Когато съпоставим двата лагера, виждаме, че тези които са „за” промяна в Конституцията са 51,3%. Ако обединим нерешилите гласоподаватели с тези, които ще се въздържат, виждаме, че водят онези, които не подкрепят референдума”, обясни социологът.

Турската диаспора в чужбина също е разделена. Повече от 1 милион емигрантски гласове са пристигнали в Анкара и чакат да бъдат преброени.

Президентът Ердоган обвини европейските лидери, че действат като нацисти заради забраната за агитационни митинги, а опонентите му твърдят, че са били шпионирани.

Ердоган и поддръжниците му твърдят, че укрепването на президентството ще предотврати нестабилността, свързана с коалиционни правителства, в момент, в който Турция е изправена пред сериозни заплахи за сигурността от ислямистки бунтовници и кюрди.

На митинг пред симпатизанти, той каза, че е необходима подкрепа на референдума в неделя, за да се бори страната по-ефективно с тероризма.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Лейбъристите са стопили 5% от преднината на управляващата Консервативна партия, сочи последно социологическо проучване, две седмици преди изборите във Великобритания (8 юни). Изследването е направено дни, след като атентатор самоубиец се взриви в края на концерт на американска...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 28 май 2017
    / 20° частично
    облачно
  • 29 май 2017
    / 24° слънчево