Стърджън призова Мей да преосмисли позицията си относно референдум за независимост на Шотландия

19 март 2017 / 12:45

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Продължаващият отказ на британския премиер Тереза Мей да обсъжда темата за произвеждането в Шотландия на референдум за независимост ще разклати непоправимо конституционната структура на Обединеното кралство.

Това обяви шотландският министър-председател Никола Стърджън. Тя дори отрави покана към британците, които не подкрепят Брекзит.

„Шотландия не е препълнена. Има място. Ако изпитвате ужас от Брекзит, елате тук, за да живеете, работите, инвестирате или проучвате. Елате в Шотландия, която е част от изграждането на модерна, прогресивна и състрадателна страна”, заяви Стърджън.

Тереза Мей предизвика гняв сред шотландските националисти, след като блокира техните искания за вот за независимост на Шотландия преди преговорите между Великобритания и Европейския съюз относно Брекзит да приключат.

Стърджън очаква в сряда, 22 март, да бъде упълномощена от регионалния парламент в Единбург да поиска от правителството в Лондон насрочването на нов референдум за отделянето на Шотландия от кралството. Предвижда се вотът да се състои, след като бъдат ясни условията за Брекзита, но преди Великобритания да напусне официално Общността.

В същото време последното социологическо проучване, извършено по поръчка на „Индипендънт” показва, че Близо половината британците, 47%, не вярват, че правителството ще успее да приключи процеса за напускане на ЕС за две години, както е планирано. 32% смятат, че процесът ще приключи в определения срок, докато 21% се колебаят.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Кирил Аврамов: На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Кирил Аврамов:  На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Политологът Кирил Аврамов гостува коментира скандалите от последната седмица, срещата в ЦУМ, новия кабинет и държавата на „каките“ и „батковците“.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 април 2017
    / 27° слънчево
  • 28 април 2017
    10° / 28° слънчево