Многохиляден протест в Германия срещу турския референдум

19 март 2017 / 10:56

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Над 30 000 кюрди проведоха демонстрация в германския град Франкфурт срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Протестиращите са се събрали от цяла Германия в навечерието на кюрдските новогодишни празници. Те призоваха за демокрация и гласуването с отрицателен вот на предстоящия референдум следващия месец в Турция. Ако националното допитване е с положителен резултат, това ще разреши увеличаване на президентските правомощия. Така той ще може да издава укази, да декларира извънредно положение, да назначава министри и държавни служители и да разпуска на парламента.

Турция осъди протестта като „неприемлив” и обвини Германия в лицемерие за това, че е разрешила провеждането му. Това нагнетява още повече дипломатическият скандал между двете страни, който ескалацира, когато преди две седмици Германия не позволи на турските министри да проведат проправителствени митинги в страната.

Пресаташето на Ердоган - Ибрахим Калин, определи като недопустимо демонстрирането на символика на Кюрдската работническа партия, която е смятана за терористична организация.

„Още веднъж напомняме на европейските страни - на 16 април решението ще вземе турската нация, а не Европа”, заяви Калин.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Кристалина Георгиева: Глобализацията е ценна и за бедни, и за богати

Кристалина Георгиева: Глобализацията е ценна и за бедни, и за богати

Интервю на новоназначения изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева за американският телевизионен канал Си Ен Би Си, след ежегодния "Форум за развитие на Китай 2017".

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 март 2017
    / 24° слънчево
  • 25 март 2017
    / 20° слънчево