Многохиляден протест в Германия срещу турския референдум

19 март 2017 / 10:56

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Над 30 000 кюрди проведоха демонстрация в германския град Франкфурт срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Протестиращите са се събрали от цяла Германия в навечерието на кюрдските новогодишни празници. Те призоваха за демокрация и гласуването с отрицателен вот на предстоящия референдум следващия месец в Турция. Ако националното допитване е с положителен резултат, това ще разреши увеличаване на президентските правомощия. Така той ще може да издава укази, да декларира извънредно положение, да назначава министри и държавни служители и да разпуска на парламента.

Турция осъди протестта като „неприемлив” и обвини Германия в лицемерие за това, че е разрешила провеждането му. Това нагнетява още повече дипломатическият скандал между двете страни, който ескалацира, когато преди две седмици Германия не позволи на турските министри да проведат проправителствени митинги в страната.

Пресаташето на Ердоган - Ибрахим Калин, определи като недопустимо демонстрирането на символика на Кюрдската работническа партия, която е смятана за терористична организация.

„Още веднъж напомняме на европейските страни - на 16 април решението ще вземе турската нация, а не Европа”, заяви Калин.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

Валентин Михов е роден на 18 януари 1954 г. в София. От 8-годишна възраст се занимава активно с футбол. Отначало играе в детския, а след това в юношеския отбор на ФК ЦСКА. През 1991 г. наследява Борис Станков на президентския пост в ЦСКА и през 1992 г. клубът печели българск...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 юни 2017
    15° / 33° слънчево
  • 24 юни 2017
    12° / 31° слънчево