Многохиляден протест в Германия срещу турския референдум

19 март 2017 / 10:56

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Над 30 000 кюрди проведоха демонстрация в германския град Франкфурт срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Протестиращите са се събрали от цяла Германия в навечерието на кюрдските новогодишни празници. Те призоваха за демокрация и гласуването с отрицателен вот на предстоящия референдум следващия месец в Турция. Ако националното допитване е с положителен резултат, това ще разреши увеличаване на президентските правомощия. Така той ще може да издава укази, да декларира извънредно положение, да назначава министри и държавни служители и да разпуска на парламента.

Турция осъди протестта като „неприемлив” и обвини Германия в лицемерие за това, че е разрешила провеждането му. Това нагнетява още повече дипломатическият скандал между двете страни, който ескалацира, когато преди две седмици Германия не позволи на турските министри да проведат проправителствени митинги в страната.

Пресаташето на Ердоган - Ибрахим Калин, определи като недопустимо демонстрирането на символика на Кюрдската работническа партия, която е смятана за терористична организация.

„Още веднъж напомняме на европейските страни - на 16 април решението ще вземе турската нация, а не Европа”, заяви Калин.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево