Хакерска атака, напрежение и скандали в Деня за размисъл във Франция

06 май 2017 / 09:06

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Ден за размисъл преди втория тур на ключовите за бъдещето на Франция и Европейския съюз президентски избори. В неделя, 7 май, французите ще избират между центриста Еманюел Макрон и националистката Марин Льо Пен.

Очаква се избирателната активност този път да е по-ниска от преди 2 седмици.

Социологическите проучвания предричат категорична победа на младия политик и бивш финансов министър Еманюел Макрон – около 62% от гласовете.

В последното си интервю пред "Медиапарт" той призна, че не се надява на същата подкрепа като за Жак Ширак срещу националста Жан-Мари льо Пен през 2002 г (бащата на Марин Льо Пен – бел. ред.).

В сряда, Макрон убедително спечели телевизионен дебат срещу опонентката си.

Последните часове на президентската кампания бяха белязани от напрежение и конфликти.

В петък, Марин Льо Пен беше блокирана и освиркана в прочутата Реймска катедрала и не се яви на последното си интервю.

Междувременно предизборният екип на Еманюел Макрон съобщи, че е станал жертва на „масирана хакерска атака”. В социалните мрежи са били публикувани имейли и счетоводни документи от кампанията, предаде Агенция „Франс прес”.

От движението на Макрон "Напред!" обявиха, че това е станало вчера в последния час от предизборната кампания. Оттам обаче подчертаха, че изтеклите документи с вътрешна информация са законни.

„Уикилийкс” заяви, че „десетки хиляди имейли, снимки и прикачени файлове с дата най-късно 24 април” са пуснати в интернет от анонимен потребител. Организацията пусна в акаунта си в Туитър линк към документите. „Уикилийкс” уверява, че не е автор на хакерската атака, която кръсти „Макрон Лийкс” (MacronLeaks).

Предизборният екип на Макрон заяви, че хората, които разпространяват тези документи, добавят към тях множество фалшиви с цел насаждане на съмнения и дезинформация.

Те направиха паралел с руската кибератаката срещу предизборния екип на кандидата за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън на изборите в Съединените щати през миналата година.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 август 2017
    11° / 25° слънчево
  • 24 август 2017
    15° / 30° слънчево