ГДБОП: Няма засегната българска институция от масираната хакерска атака

15 май 2017 / 07:36

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Няма българска институция, която да е станала жертва на масираната хакерска атака от петък, каквито слухове се появиха. Това потвърди за Екип нюз началникът на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. По думите му, информацията, че министерство, държавна служба или агенция са станали обект на кибернападението е фалшива новина.

Междувременно, директорът на Европол Роб Уейнрайт предупреди, че се очаква нова кибератака, която ще засегне още повече компютри.

Президентът на "Майкрософт" Брад Смит смята, че за атаката е използван инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност, изтекъл в интернет през април.

Програмата за рекет WannaCry кодира съдържанието на персонални компютри и сървъри и иска от собственика по 300 долара за всяка заразена машина. След 3 дни сумата се удвоява, а след седмица цялото съдържание безвъзвратно се унищожава.

Мащабната хакерска атака в петък засегна над 100 000 организации в 150 държави. Поразени бяха системи на руското външно министерство, болници във Великобритания, големи телекоми и куриерни служби, както и производители на автомобили – Рено и Нисан, училища и други организации.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

Петьо

15 май 2017 / 15:55

Това не е работа на Явор Колев, а на Правителствения CERT (Computer Emergency Respond Team), който беше създаден през 2009 точно с тази цел, но досега не е свършил за пет пари работа.

ИНТЕРВЮТА

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Служебният премиер Огнян Герджиков направи амбициозната заявка, че ще подаде заявление за влизане във Валутно-курсовия механизъм (ЕРМ-2), известен като „чакалнята“ на еврозоната, но след това стана ясно, че в кабинета му няма единомислие по въпроса. Така подаването на заявка з...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 май 2017
    / 23° частично
    облачно
  • 25 май 2017
    / 20° слънчево