ГДБОП: Няма засегната българска институция от масираната хакерска атака

15 май 2017 / 07:36

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Няма българска институция, която да е станала жертва на масираната хакерска атака от петък, каквито слухове се появиха. Това потвърди за Екип нюз началникът на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. По думите му, информацията, че министерство, държавна служба или агенция са станали обект на кибернападението е фалшива новина.

Междувременно, директорът на Европол Роб Уейнрайт предупреди, че се очаква нова кибератака, която ще засегне още повече компютри.

Президентът на "Майкрософт" Брад Смит смята, че за атаката е използван инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност, изтекъл в интернет през април.

Програмата за рекет WannaCry кодира съдържанието на персонални компютри и сървъри и иска от собственика по 300 долара за всяка заразена машина. След 3 дни сумата се удвоява, а след седмица цялото съдържание безвъзвратно се унищожава.

Мащабната хакерска атака в петък засегна над 100 000 организации в 150 държави. Поразени бяха системи на руското външно министерство, болници във Великобритания, големи телекоми и куриерни служби, както и производители на автомобили – Рено и Нисан, училища и други организации.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

Петьо

15 май 2017 / 15:55

Това не е работа на Явор Колев, а на Правителствения CERT (Computer Emergency Respond Team), който беше създаден през 2009 точно с тази цел, но досега не е свършил за пет пари работа.

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 август 2017
    11° / 25° слънчево
  • 24 август 2017
    15° / 30° слънчево