ЕП призова изтезанията над хомосексуалисти в Чечения да спрат

19 май 2017 / 16:02

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Европейският парламент призова властите в Чечения да прекратят преследванията на хомосексуални мъже и да проведат незабавно разследване. Евродепутатите са обезпокоени от произволните арести и изтезания на мъже, смятани за хомосексуални.

Правителството в Чечения твърди, че в страна няма хора с различна ориентация и призовават за насилие срещу такива.

От ЕП се обединиха около тезата, че задържаните хомосексуалисти трябва да бъдат незабавно освободени, а правителствената кампания трябва да спре. Евродепутатите призовават властите в Русия и Чечения да зачитат правата на човека и върховенството на закона.

„Русия и нейното правителство носят отговорността за разследването на тези случаи, като извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието”, твърдят от ЕП.

Те призовават за незабавно, независимо, обективно и задълбочено разследване и приканват Комисията, държавите членки и Съвета на Европа да подкрепят Русия в това разследване.

Припомняме, че на 1 април руският независим вестник „Новая Газета“ съобщи, че над 100 мъже, за които се смята, че са хомосексуални, са били отвлечени и задържани в автономна република Чечения, като част от координирана правителствена кампания. Според вестника най-малко трима от тях са убити. Отвлечените жертви са били малтретирани, измъчвани и принудени да разкрият самоличността на други хора с различна сексуална ориентация.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Десислава Николова: Големият въпрос пред България кога точно да стане присъединяването към еврозаната

Служебният премиер Огнян Герджиков направи амбициозната заявка, че ще подаде заявление за влизане във Валутно-курсовия механизъм (ЕРМ-2), известен като „чакалнята“ на еврозоната, но след това стана ясно, че в кабинета му няма единомислие по въпроса. Така подаването на заявка з...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 май 2017
    / 23° частично
    облачно
  • 25 май 2017
    / 20° слънчево