ЕП призова изтезанията над хомосексуалисти в Чечения да спрат

19 май 2017 / 16:02

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Европейският парламент призова властите в Чечения да прекратят преследванията на хомосексуални мъже и да проведат незабавно разследване. Евродепутатите са обезпокоени от произволните арести и изтезания на мъже, смятани за хомосексуални.

Правителството в Чечения твърди, че в страна няма хора с различна ориентация и призовават за насилие срещу такива.

От ЕП се обединиха около тезата, че задържаните хомосексуалисти трябва да бъдат незабавно освободени, а правителствената кампания трябва да спре. Евродепутатите призовават властите в Русия и Чечения да зачитат правата на човека и върховенството на закона.

„Русия и нейното правителство носят отговорността за разследването на тези случаи, като извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието”, твърдят от ЕП.

Те призовават за незабавно, независимо, обективно и задълбочено разследване и приканват Комисията, държавите членки и Съвета на Европа да подкрепят Русия в това разследване.

Припомняме, че на 1 април руският независим вестник „Новая Газета“ съобщи, че над 100 мъже, за които се смята, че са хомосексуални, са били отвлечени и задържани в автономна република Чечения, като част от координирана правителствена кампания. Според вестника най-малко трима от тях са убити. Отвлечените жертви са били малтретирани, измъчвани и принудени да разкрият самоличността на други хора с различна сексуална ориентация.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 август 2017
    11° / 25° слънчево
  • 24 август 2017
    15° / 30° слънчево