Отношенията между Македония и Албания се нажежиха

14 март 2017 / 11:42

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Македония и Албания влязоха в остра полемика, след като албански депутат от управляващата коалиция в Тирана призова за бързо обединение на всички албански партии, които да помогнат за провеждането на референдум за обявяване на независимост в съседна Македония.

В отговор, македонското външно министерство призова официалните власти в Албания да се въздържат от изяви, подбуждащи напрежение, които не са в духа на европейските ценности.

"Много по-коректно ще бъде тази енергия да се използва за конструктивни предложения и инициативи, които ще подобрят сътрудничеството и доверието между двете държави и ще доведат до подобряване на стандарта на гражданите", се казва още в декларация на македонското МвнР.

Албанският депутат от ПДИУ Месила Дода, която е част от управляващата коалиция в Тирана начело с премиера Еди Рама призова "за бързо обединение на всички албански партии. Те трябва да помогнат на Илирида /Република Македония, бел.ред./ да проведе референдум за обявяване на независимост".

Според нея: "Илирида е стара албанска област, която днес някои наричат Македония, други БЮРМ, но ние отново ще кажем - Това е Илирида. Обръщам се към Вас, от тази страна на границата, но много скоро ще говоря и от другата страна на границата. Няма да може Иванов, Груевски или някой друг антиалбанец да си играе с живота на местните албанци и да я превръщат в европейска Палестина", каза тя и подчерта: "Ако Заев /лидерът на СДСМ в Македония, бел.ред./ се оттегли и президентът, който подписа края на държавата си не подаде оставка, тогава много бързо всички албански политически сили трябва да се обединят и да помогнат Илирида да проведе референдум и да обяви независимост."


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево