Отношенията между Македония и Албания се нажежиха

14 март 2017 / 11:42

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Македония и Албания влязоха в остра полемика, след като албански депутат от управляващата коалиция в Тирана призова за бързо обединение на всички албански партии, които да помогнат за провеждането на референдум за обявяване на независимост в съседна Македония.

В отговор, македонското външно министерство призова официалните власти в Албания да се въздържат от изяви, подбуждащи напрежение, които не са в духа на европейските ценности.

"Много по-коректно ще бъде тази енергия да се използва за конструктивни предложения и инициативи, които ще подобрят сътрудничеството и доверието между двете държави и ще доведат до подобряване на стандарта на гражданите", се казва още в декларация на македонското МвнР.

Албанският депутат от ПДИУ Месила Дода, която е част от управляващата коалиция в Тирана начело с премиера Еди Рама призова "за бързо обединение на всички албански партии. Те трябва да помогнат на Илирида /Република Македония, бел.ред./ да проведе референдум за обявяване на независимост".

Според нея: "Илирида е стара албанска област, която днес някои наричат Македония, други БЮРМ, но ние отново ще кажем - Това е Илирида. Обръщам се към Вас, от тази страна на границата, но много скоро ще говоря и от другата страна на границата. Няма да може Иванов, Груевски или някой друг антиалбанец да си играе с живота на местните албанци и да я превръщат в европейска Палестина", каза тя и подчерта: "Ако Заев /лидерът на СДСМ в Македония, бел.ред./ се оттегли и президентът, който подписа края на държавата си не подаде оставка, тогава много бързо всички албански политически сили трябва да се обединят и да помогнат Илирида да проведе референдум и да обяви независимост."


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Кирил Аврамов: На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Кирил Аврамов:  На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Политологът Кирил Аврамов гостува коментира скандалите от последната седмица, срещата в ЦУМ, новия кабинет и държавата на „каките“ и „батковците“.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 април 2017
    / 27° слънчево
  • 28 април 2017
    10° / 28° слънчево