Кризата в Румъния се задълбочава

04 февруари 2017 / 11:25

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Продължават протестите в Румъния срещу решението на правителството да декриминализира престъпления по служба, от които са настъпили щети, по-малки от 44 500 евро. Кабинетът на Сорин Гриндяну прокара измененията в наказателните закони, без да бъдат гласувани в парламента.

В петък вечерта над 40 000 души се събраха пред сградата на правителството в Букурещ на вече традиционния митинг с искане за отмяна поправките и за оставка на кабинета. Протестът беше по-малоброен в сравнение с предходните дни, но за неделя е насрочен нов и се очакват 200 000 души.

Протести има и в цяла Румъния. Хиляди хора излязоха в Тимишоара, Галац, Яш, Сибиу, Клуж с искания за отмяна на промените.

Исканията бяха подкрепени от Деморатичния съюз на унгарците в Румъния – парламентарна партия, която има 21 депутати и 9 сенатори. Румънската православна църква също се обяви против законодателните изменения.

Президентът Клаус Йоханис окачестви действията на правителството като връщане назад и обяви, че ще инициира референдум за измененията в наказателните закони.

От своя страна премиерът Гриндяну, който е от Социалдемократическата партия, обяви, че не възнамерява да подава оставка и няма да оттегли промените.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево