Румен Радев: Бюджетът за отбрана ще стане 2% от БВП

20 април 2017 / 13:39

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Снимки към новината

България ще следва политиката на НАТО за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви президентът Румен Радев, който участва в честването на патронния празник на военната академия „Георги Стойков Раковски”.

„Българските въоръжени сили се намират в преломен момент от своето развитие”, коментира държавният глава и припомни изводите в последния доклад на Министерството на отбраната, че „въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната”.

Според него, причините са липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, както и липса на средства за пълноценна бойна подготовка. Президентът добави, че липсват и обучени кадри.

Румен Радев увери, че държавата ще предприеме мерки за решаване на част от проблемите.

Припомняме, че в управленската си програма на ГЕРБ и обединените патриоти също обещаха увеличение на разходите с два процента. В документа от 21 страници е записано, че България е активен и надежден член на НАТО и ЕС, следователно страната ни ще участва в изготвянето и изпълнението на новата политика на ЕС за европейска отбрана.

„Увеличаване на разходите за отбрана и достигане на ниво от 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат”, пише още в управленската програма на новите коалиционни партньори.

Бюджетът на Министерството на отбраната за тази година е 1 млрд. 106 млн. лв., което е със 78,8 млн. лв. повече от 2016-та година. Депутатите от 43-я парламент гласуваха допълнителни 825 млн. лева за модернизация на въоръжените сили.

Не става ясно до кога е срокът за увеличение на средствата до 2% от БВП и от къде ще дойдат допълнителните пари за отбрана, тъй като от ГЕРБ съобщиха, че бюджетът за 2017г. няма да бъде актуализиран. Коалиционните партньори вече се споразумяха да вдигнат и минималната пенсия. Много анализатори предположиха, че допълнителните 100 млн. лв. за тази година ще бъдат взети от бюджета на Военното министерство.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

анонимен

20 април 2017 / 14:54

какви 2 процента бьлгария да излиза незабавно от нато хем гьлта пари хем е терористична орг ако се наложи помощ ще викаме русия няма кои друг

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево