Парламентът се събира на първото си заседание на 19 април

07 април 2017 / 16:58

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

44­то Народно събрание ще започне работа първата сряда след Великден от 11 часа. Това става ясно от съобщение от президентството за издаден от държавния глава Румен Радев указ.

На първото си заседание депутатите ще трябва да изберат председател на Народното събрание. В новия парламент ще има пет парламентарни групи. Най­голямата е на ГЕРБ ­ 95 депутати, следва тази на БСП с 80 дупутати. Обединените патриоти са трета сила с 27 депутати, изпреварвайки ДПС само с един мандат. Петата партия, прескочила 4­процентната бариера е „Воля’, която има 12 депутати в новия парламент.

След свикването на парламента президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най­голямата партия, като Конституцията не е предвидила в какъв срок това трябва да стане. Кандидатът за министър­председател трябва да състави правителство до седем дни. Ако не успее, държавният глава връчва мандат на втората по големина партия. В този случай това е БСП.

Лидерът на левицата вече обяви, че е готова да се опита да състави кабинет, ако ГЕРБ не успее. Ако и втората най­голяма партия не успее да състави правителство, държавният глава връчва третия мандат на партия по своя избор.
code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Доналд Тръмп: Когато НАТО работеше както трябва, нямаше тероризъм

Доналд Тръмп: Когато НАТО работеше както трябва, нямаше тероризъм

Преди 100 дни на президентския стол в Белия дом седна Доналд Тръмп. Още в началото на мандата си, около него се завъртяха купища скандали. Каква е неговата равносметка за първите 100 дни от мандата ще разберем от интервюто му за „Асошиейтед прес”.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 април 2017
    / 16° частично
    облачно
  • 25 април 2017
    / 20° слънчево