България ще се противопостави на сценария „Европа на две скорости”

08 март 2017 / 13:21

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

България ще се обяви за запазване и задълбочаване на единството в Европейския съюз и против сценария „Европа на две скорости”. Тази позиция бе одобрена днес от правителството.

Очаква се утре, 9-и март, президентът Румен Радев да я представи по време на срещата на европейските лидери в Брюксел.

Страната ни ще настоява единството и целостта на Европейския съюз да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към модела „Европа на скорости”.

„На тенденциите за фрагментиране на съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели”, се посочва още в българската позиция, която бе одобрена от служебното правителство. От гласуваната българска позиция обаче, не става ясно дали България ще се обяви в подкрепа на някой конкретен сценарий.

Миналата седмица служебният премиер Огнян Герджиков коментира, че лично според него федерализмът е бъдещето на ЕС.В сряда вицепремиерът Деница Златева коментира, че България няма ползи от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия. По думите й за България е важно какви коалиции ще търси заедно с други страни-членки, за да се постигне по-голяма интеграция.

„Ние многократно сме заявявали, че сме за запазване на единството и целостта на ЕС. Сега и в Европа има няколко различни кръга на развитие и влияние - Еврозона, Шенгенско пространство, където страната е изпълнила техническите и юридическите критерии, като има политически, които ни възпират да влезем шенгенското пространство”, отбеляза Златева.

Развитието на Европа на различни скорости е един от общо петте сценария за бъдещето на ЕС след като Великобритания напусне Общността. Различните варианти бяха представени по-рано миналата седмица от председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Останалите концепции са: запазване на сегашното положение; запазването само на единния пазар без свободите на движение да бъдат изцяло защитени; ЕС да отговаря за по-малко неща, но по-ефективно и пълната федерализация. Лидерите на „четирите големи” – Германия, Франция, Испания и Италия, обявиха вчера, че „Европа на две скорости” е необходимост, при която страните членки на общността ще се стремят към по-силна интеграция, но всяка страна сама ще избира своето темпо.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

Петьо

08 март 2017 / 19:15

Колкото и да ми е неприятен Герджиков, в случая е напълно прав.

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 20 август 2017
    14° / 32° слънчево
  • 21 август 2017
    10° / 25° слънчево