България ще се противопостави на сценария „Европа на две скорости”

08 март 2017 / 13:21

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

България ще се обяви за запазване и задълбочаване на единството в Европейския съюз и против сценария „Европа на две скорости”. Тази позиция бе одобрена днес от правителството.

Очаква се утре, 9-и март, президентът Румен Радев да я представи по време на срещата на европейските лидери в Брюксел.

Страната ни ще настоява единството и целостта на Европейския съюз да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към модела „Европа на скорости”.

„На тенденциите за фрагментиране на съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели”, се посочва още в българската позиция, която бе одобрена от служебното правителство. От гласуваната българска позиция обаче, не става ясно дали България ще се обяви в подкрепа на някой конкретен сценарий.

Миналата седмица служебният премиер Огнян Герджиков коментира, че лично според него федерализмът е бъдещето на ЕС.В сряда вицепремиерът Деница Златева коментира, че България няма ползи от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия. По думите й за България е важно какви коалиции ще търси заедно с други страни-членки, за да се постигне по-голяма интеграция.

„Ние многократно сме заявявали, че сме за запазване на единството и целостта на ЕС. Сега и в Европа има няколко различни кръга на развитие и влияние - Еврозона, Шенгенско пространство, където страната е изпълнила техническите и юридическите критерии, като има политически, които ни възпират да влезем шенгенското пространство”, отбеляза Златева.

Развитието на Европа на различни скорости е един от общо петте сценария за бъдещето на ЕС след като Великобритания напусне Общността. Различните варианти бяха представени по-рано миналата седмица от председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Останалите концепции са: запазване на сегашното положение; запазването само на единния пазар без свободите на движение да бъдат изцяло защитени; ЕС да отговаря за по-малко неща, но по-ефективно и пълната федерализация. Лидерите на „четирите големи” – Германия, Франция, Испания и Италия, обявиха вчера, че „Европа на две скорости” е необходимост, при която страните членки на общността ще се стремят към по-силна интеграция, но всяка страна сама ще избира своето темпо.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

Петьо

08 март 2017 / 19:15

Колкото и да ми е неприятен Герджиков, в случая е напълно прав.

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

Валентин Михов е роден на 18 януари 1954 г. в София. От 8-годишна възраст се занимава активно с футбол. Отначало играе в детския, а след това в юношеския отбор на ФК ЦСКА. През 1991 г. наследява Борис Станков на президентския пост в ЦСКА и през 1992 г. клубът печели българск...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 юни 2017
    15° / 33° слънчево
  • 24 юни 2017
    12° / 31° слънчево