Жан- Клод Юнкер решава кой ресор ще получи Мария Габриел

16 май 2017 / 07:36

lv1 lv1 lv1

Видео към новината
Снимки към новината

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Страсбург. След това ще стане ясно кой ресор ще бъде поверен на Габриел.

От ЕК не дават отговор дали българският еврокомисар ще отговаря за цифровата икономика и общество в Евросъюза.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е на посещение в Брюксел, за да присъства на Съвета на външните министри от ЕС. Пред медиите, тя изрази надежда, че ресорът дигитализация ще бъде даден на Мария Габриел.

„Единният дигитален пазар, електронното управление, електронното правосъдие, проблемите с авторските права, преговорите с големите международни доставчици. Това са все изключително важни теми, които се обсъждат във всеки един от съветите”, коментира Захариева.

След определянето на ресора на Мария Габриел, процедурата изисква насрочване на дата за изслушването й пред комисия на Европейския парламент.

Едва след положително становище на евродепутатите, Жан-Клод Юнкер ще пристъпи окончателно към назначаването на Габриел.

България е без еврокомисар от началото на годината, след като заместник-председателят на комисията "Юнкер" Кристалина Георгиева се завърна като главен изпълнителен директор от 2 януари 2017-та в Световната банка. Тя беше еврокомисар втори мандат.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 август 2017
    11° / 25° слънчево
  • 24 август 2017
    15° / 30° слънчево