Теменужка Петкова: Държавата няма да купува ЧЕЗ

15 май 2017 / 14:13

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Държавата засега няма да купува акции на двете електродружества на ЧЕЗ, които работят на територията на Западна България. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По този начин, тя изключи варианта страната да си върне контрола върху електроразпределителното дружество.

„Това, че чешката държава е решила да продаде своя дял от ЧЕЗ в България, е решение изключително и само на собственика”, коментира Петкова.

В края на януари чешката енергийна група ЧЕЗ обяви, че обмисля да продаде българския си бизнес. Дни преди парламентарните избори председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че ако стане премиер, ще направи всичко възможно държавата да купи активите на дружеството.

Петкова обясни, че откупуването на активите на "ЧЕЗ България" от държавата е свързано с един сериозен финансов ресурс,а такъв в момента нямало.

„Когато се говори затова държавата да откупи ЧЕЗ, трябва да е ясно, че това представлява един много сериозен ресурс - не само за закупуване, но от тук нататък и много сериозен ресурс за инвестиции и за поддръжка на мрежата”, обясни енергийният министър.

На този етап, седем кандидати са изявили желанието си да купят ЧЕЗ в България.

Това са базираната в Лондон, но с израелски собственик Elenilto, румънската Electrica, чешката Energo-pro, братя Атанас и Пламен Бобокови (собственици на "Приста ойл груп"), които са с водещ партньор турския инженерингов холдинг STFA Yatirim, собственикът на "Минстрой" Николай Вълканов, ТЕЦ "Бобов дол", който се контролира от Христо Ковачки, и търговецът на ток "Фючър енерджи" на Валентин Христов.

Окончателният избор на купувач се очаква във втората половина на юни.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево