АФИС: Разликата между ГЕРБ и БСП е 0,3%

17 март 2017 / 11:41

lv1 lv1 lv1

Снимка: АФИС

Снимки към новината

Победителят на изборите най-вероятно ще стане ясен след окончателното преброяване на бюлетините. Това показват данните на социологическа агенция АФИС за политическите нагласи на избирателите.

Разликата между двете големи партии ГЕРБ и БСП е толкова малка, че близо седмица преди 26 март е невъзможно да се определи със сигурност победителят. ГЕРБ получават 31,2% от гласовете на българските граждани, а БСП – 31,5%. На трето място са „Обединени патриоти” – 9,9 на сто, после ДПС – 8,5%. Петата партия, която със сигурност прескача 4-процентовата бариера за влизане в парламента е „ВОЛЯ” – тя получава 5,3 на сто.

Други две политически формации са на прага на заветните 4% - коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ и коалицията „АБВ – Движение 21“. От социологическата агенция правят уточнението, че не трябва да се пренебрегва и сравнително високият дял на колебаещи се избиратели.

Очертава се съществено по-висока избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. И малко по-висока дори в сравнение със скорошните президентски избори в края на миналата година. Повече от половината от правоимащите избиратели (51%) са твърдо решени да отидат до урните на 26 март, а още една пета е много вероятно да се включат във вота. Така очаквана активност (70%, а може би и повече) на практика представлява между 54 и 57 процента спрямо избирателния списък.

В графа „Не подкрепям никого” хикс ще сложат около 6% от гласоподавателите.

От данните става ясно, че десните избиратели са сравнително по-разколебани от левите.

Социологическа агенция АФИС е собственост на социолога Юрий Асланов. Той е част от Националния съвет на БСП и съветник на президента Георги Първанов.

Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. Коментарът на данните няма характер на прогноза, която агенцията ще направи въз основа на още едно проучване, проведено в по-голяма близост до очакваното събитие.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево