Първи работен ден на 44-я парламент

19 април 2017 / 07:43

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Снимки към новината

Новите 240 народни представители ще положат клетва в парламента. Очаква се начело на 44-то Народно събрание да застане доскорошният зам.-председател на институцията Димитър Главчев (ГЕРБ). Той ще има петима заместници – по един от всяка парламентарна група.

По традиция първото заседание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител – това е журналистът Тома Томов.

Първото заседание на новите 240 ще започне със встъпителното слово на президента Румен Радев. На тържественото заседание са поканени да присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев, бивши председатели на парламента, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

Речи ще държат и партийните лидери, по време на които се очаква да определят приоритетите си за мандата.

В новия парламент има 120 народни представители, които за първи път ще влязат в сградата на жълтите павета, а останалите 120 са депутати с опит.

Припомняме, че на изборите на 26 март ГЕРБ стана първа политическа сила и спечели 95 депутатски места. БСП остана втора с 80 мандата в парламента. Трети са коалицията „Обединени патриоти” с 27 депутати, ДПС има 26 народни представители, а партията на варненския бизнесмен Веселин Марешки спечели 12 места.

ГЕРБ и патриотите вече се споразумяха да управляват заедно, след дълги преговори. Очаква се двете политически сили да подпишат коалиционно споразумение, да разпределят министерствата и до Гергьовден (6 май) новото правителство да бъде обявено.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево