ГЕРБ предлагат 240 едномандатни избирателни района и активна регистрация за българите в чужбина

10 май 2017 / 12:19

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

ГЕРБ внесоха в парламента законопроект за промени в изборните правила за въвеждане на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство.

Предвижда се и активна регистрация за българите, които живеят в чужбина. Страната ще е разделена на 240 едномандатни избирателни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура.

Затова всеки район ще си има районна избирателна комисия, която да се състои от 13 члена.

За сънародниците ни зад граница ще има активна регистрация, която да даде точната картина на активните български избиратели извън страната, обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ: "Активната регистрация ще даде възможност за разработването на избирателен списък на българите в чужбина. Гласуването ще бъде по тяхното последно постоянно местоживеене. Затова ще се даде възможност за електронно дистанционно гласуване и електронно машинно гласуване."

Цветан Цветанов подчерта:"Внасяме този законопроект. Надяваме се, че ще имаме съпричастност и от останалите парламентарни групи, които заявяваха принципната си позиция и ще подкрепят референдума."

Коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението – "Обединените патриоти" – не подкрепят предложението за изцяло мажоритарен избор, обясни депутатът Искрен Веселинов: "Това води до изкривяване на политическата система, до създаване на еднопартиен или двупартиен модел, тази система е характерна предимно за тоталитарни общества като комунистическа България, или както съществуват и други изборни системи, както немската система, която позволява едновременно гласуване за мажоритарен и за пропорционален кандидат."

ГЕРБ излизат и с други инициатива – субсидия от 1 лев за получен глас, както и изменения в Закона за концесиите, на който Румен Радев наложи вето. Промените обаче ще бъдат обявени след консултации с "Обединените патриоти".code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 август 2017
    11° / 25° слънчево
  • 24 август 2017
    15° / 30° слънчево