С 200 млн. долара ще се финансира семейното планиране

02 март 2017 / 16:01

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Филантропи от различни националности дариха близо 200 млн. долара за семейно планиране, по време на международна конференция, която цели да се намери решение на дефицита, създаден от действието на „правилото за глобално блокиране", въведено отново от президента на САЩ Доналд Тръмп, предава „Тайм колонист”.

Представители на 50 правителства участваха в набързо свиканата еднодневна конференция в Брюксел. Най-голям принос във финансирането имат Швеция, Канада и Финландия, които обещаха по 21 млн. долара. Частни фондации, като „Бил и Мелинда Гейтс”, предвиждат много повече.

Едно от първите действия на Тръмп като президент беше да спре около половин милиард долара годишно, предвидени за международни организации, които извършват аборти или предоставят информация за тях. Администрацията на новия президент обясни, че това се налага, защото „не искат да спонсорират нещо, което смятат за грешно от морална гледна точка”.

Много лидери от Европа и света се противопоставиха на това, отбелязвайки, че това вреди на момичетата и жените, които се нуждаят от семейно планиране. Според тях, това ще доведе до повече аборти, а не до по-малко.

Белгия, Дания и Холандия вече внесоха по 10 млн. евро в новосъздадения фонд. Представители на африканските и азиатските държави също присъстваха на срещата в Брюксел.

Всички участници в конференция се обединиха около тезата, че абортирането е само малка част от семейното планиране. Необходими са повече часове в училище, в които да се говори за репродуктивното здраве и по-голям достъп до контрацептиви. Застъпени бяха и правата на жените, сексуалното насилие над момичета и жени и болестите, предавани по полов път.

Републиканската партия в САЩ и друг път е спирала финансирането през 1984г. Бившият президент Барак Обама вдигна забраната, но сегашния отново спря парите.


Източник: Health.bg


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево