Мозъчен кръвоизлив – какво трябва да знаем?

04 ноември 2010 / 12:31

lv1 lv1 lv1

Снимка: health.bg

Снимки към новината

Мозъчните кръвоизливи са много по-опасни в първите часове и дни след получаването им и смъртността от тях е от 40 до 60%.

През тази година в Клиниката по неврология на Университетската болница „Света Анна” в София необяснимо, засега, се увеличава относителният брой на хората с мозъчни кръвоизливи. Това вероятно е свързано с различни проблеми в живота, непрекъснат стрес, неправилно и недостатъчно лекуваното кръвно налягане, грешки в диетата и неправилно хранене, наднормено тегло, висок холестерол, диабет, злоупотреба с алкохол, депресивни състояния, недобрата организация на доболничната помощ и климатични и други промени в живота на всички нас.

Парадоксално на първоначалните очаквания, мозъчните кръвоизливи са много по-опасни в първите часове и дни след получаването им и смъртността от тях е от 40 до 60%, особено ако се лекуват в малки и недобре оборудвани болници. Но когато болните попаднат в големи и качествени болници, със съвременни възможности за лечение, те имат много по-голям шанс не само да оцелеят, но и да се възстановят успешно в много по-голяма степен, в сравнение с болните с мозъчни инфаркти или исхемични мозъчни инсулти, в първите 3 до 6 месеца от началото на инсулта и след това да не останат трайни инвалиди до края на живота си.

Това е свързано с факта, че кръвта, която се излива в мозъчното вещество от спукания кръвоносен съд, измества встрани мозъчните клетки и влошава тяхното оптимално кръвоснабдяване и обмяната на веществата, но не ги прекъсва. Както това се случва при мозъчните инфаркти, където рязко и дефинитивно се прекъсва снабдяването с кръв и кислород, участъкът от мозъка след запушения трайно кръвоносен съд и клетките за минути и няколко часа загиват и не могат да се възстановят след „излекуването” на инсулта, като оставят трайни последици в дейността на увредения мозък и на функциите му, за които тази част от мозъка е специализирана да отговаря.

Затова сега вече усилията са насочени главно в първите минути и часове на т. нар. остър период след началото на инсулта. Болният максимално бързо да се транспортира в най-близката голяма болница и да му се окаже най-ефективната и съвременна медицинска помощ, за да се спаси животът му и същевременно да се започне веднага коригиране и оптимизиране на живота на притиснатите неврони, за да могат те бързо и ефективно да се възстановят и да започнат максимално бързо да участват в общия алгоритъм на глобалната дейност на цялостния мозък и да осигурят максимално добро качество на живот след преживяването на мозъчния кръвоизлив.

Вътремозъчните кръвоизливи са около 20% от мозъчните инсулти у нас. Най-честите причини, водещи до разкъсване или частично увреждане на стената на кръвоносните съдове в мозъка, са артериалната хипертония (високо кръвно налягане), вродени или придобити аномалии на мозъчните кръвоносни съдове, промени в съсирваемостта на кръвта и склонност към кръвоизливи при някои заболявания на кръвта, възпалителни заболявания на кръвоносните съдове, увреждане на кръвоносните съдове при интоксикации с наркотици като кокаин, хероин, амфетамин и други.

„Подмладяването” на мозъчните инсулти в последните години се дължи именно на увеличаване на относителния дял на вътремозъчните кръвоизливи у млади хора с посочените рискови фактори и най-вече с високи стойности на кръвното налягане, които не са лекувани правилно и навреме.

Клиничната картина е толкова характерна, че диагнозата не е проблем дори за неспециалисти невролози:

• Силно главоболие;

• Нарушено съзнание, дори кома;

• Парализа на десните или левите крайници;

• Понякога със спрегнато отклонение на погледа встрани;

• Най-често през деня;

• По време на хранене или при извършване на някои напрегнати физически или умствени дейности.

Хеморагичните мозъчни инсулти са изключително спешни състояния, поради което е необходимо болните да бъдат транспортирани по най-бързия възможен начин до най-близката болница, в която има възможности за бърза диагноза чрез КТ (компютърна томография) или МРТ (магнитна резонансна томография), по изключение с лумбална пункция и изследване на ликвора (гръбначно-мозъчна течност), както и с възможности за интензивни грижи. Изравняването на налягането на кръвта в хематома (кръвоизлива) и околната мозъчна тъкан е въпрос на минути, при което кръвоизливът спира нарастването си (ако не пробие в субарахноидното или вентрикулното пространство).

Голямото майсторство и спасяването на живота на болните е в следващите минути и часове, когато се проследяват и коригират адекватно основните жизнени параметри и кръвните показатели за състоянието на мозъка и организма.

Въпреки големите успехи на науката при съвременното лечение, една голяма част (30-60%) от болните умират в първите дни и седмици след кръвоизлива.

При благоприятно развитие на заболяването излялата се кръв в мозъка постепенно, за няколко месеца, се резорбира и на мястото на кръвоизлива остава минимален дефект в зависимост от засягането на мозъчния паренхим или сравнително рядко киста (кухина), пълна с индеферентна течност или съединителна тъкан, която най-често няма никакво клинично значение и не води до усложнения и проблеми.

В много редки случаи такива кисти могат чрез дразнене на околната мозъчна тъкан да доведат до епилептични прояви или припадъци, но това може да се лекува успешно консервативно с медикаменти или в много редки случаи се налага оперативна интервенция.

Запомнете:

• Всеки шести човек в света получава мозъчен инсулт;

• На всеки шест секунди в света умира човек от мозъчен инсулт;

• Всяка година 15 милиона души в света получават мозъчен инсулт;

• Всяка година 6 милиона души в света умират от мозъчен инсулт;

• 1/3 от засегнатите хора умират в първия месец след инсулта;

• 1/3 остават инвалиди, с трайни дефекти и проблеми с качеството на живот, тежат на близките си и на обществото;

• 1/3 могат да се възстановят задоволително, но само ако попаднат в специализирани екипи и в голяма добре оборудвана болница до няколко часа от началото на първите симптоми!

Това, което е важно да знаят болните и техните близки, е, че прогнозата за възстановяване на работоспособността при мозъчните кръвоизливи, след много опасния за живота остър период в първите няколко часове и седмици, е много по-добро и качеството на живот е много по-високо при вътремозъчните кръвоизливи, в сравнение с исхемичните мозъчни инсулти (инфаркти).

Съвети от водещите експерти в света към хората от всички възрасти от 18 до 100 години:

Открийте Вашите лични рискови фактори: високо кръвно налягане, диабет, високо ниво на холестерола в кръвта;

Поддържайте редовно висока физическа активност;

Избегнете излишното тегло и се хранете правилно;

Ограничете употребата на алкохол;

Избягвайте цигарения дим. Ако пушите, откажете се бързо и завинаги от този порок;

Научете се да разпознавате симптомите на мозъчния инсулт и как да действате при такива обстоятелства.

___

*Доц. Герасимов е ръководител на Клиниката по неврология на УМБАЛ „Света Анна” - София. Той е и национален консултант по спешна неврология към МЗ и национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология.

Източник: Health.bg


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

Margarita Krause

01 януари 2015 / 23:20

Uvajaemi doc.Gerasimov,na 29.12 2014g. sapruga mi poluchi gurch,moje bi predshedstash kruvoizliv na mozuka.Vednaga izvikahme burza pomosht i dej.lekar ostanovi tova i zakarahme sapruga mi v gr.Dobrich.Tam obache Mel(sapruga mi e anglichanin) se vloshi i to zashto ?to byaha mesteniya ,manipulacii.Razbiram-traybva.Ot 30i do dnes toi e v bolnica,,Sv.Marina,, gr.Varna.Nevrohiturga d-r Avramov mi obyasni,che sa mu slojili trubichka za otvejdane na kruvta ot mozuka i dnes Mel si otvaryal malko ochite i dvijil leko rucete si.Predstoi operaciya ,koyato e riskova,zahtoto sapruga mi e 74god.muj. i ne se e oplakval ot vis.kruvno.Po minalata godina ,obache napravi edin(mislya mini -infarkt)doktorite v gr.Gen.Toshevo,obl.Dobrich nishto ne mi kazaha,Ne sum dostatuchno kompetentna,zatova se izrazyavam ne medicinski.Molya za izvinenie!D-r Avramov mi obyasni hoda na operaciyata i za konsumativite ,koito sa nujni(klipsa i dr.)Vie shte mi dadete li nyakakva nadejda,molya!Mnogo obicham sapruga si i nyama da jiveya bez nego!

nevena

27 април 2013 / 23:22

Moi priqtel vlezna po speshnost v tazi bolnica i celi 2 dni nikoi ne razbra ,che e poluchil insult !celi 2 dni vsichki lekari v nevrologiqta se chudeha kakvo mu e i blagodarenie na qdreno magnitnoq tezonans razbraha inche oshte stqha da si biqt glavite v stenata.makar che vsichki tezi simptomi bqha na lice!da vi imam i lekarite i bolnicata!

ИНТЕРВЮТА

Канадския посланик: За да успее CETA, правителствата трябва да преразпределят богатството.

Канадския посланик: За да успее CETA, правителствата трябва да преразпределят богатството.

Богатството, натрупано от търговия, трябва да бъде равномерно поделено, така че всеки да печели от това, заяви посланикът на Канада към ЕС, Даниел Костело, пред EurActiv.com, в навечерието на очакваното подписване на споразумението за търговия между ЕС и Канада. Костело разгов...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 октомври 2016
    / 20° облачно
  • 25 октомври 2016
    / 20° слънчево