Бели петна по ноктите

17 юли 2012 / 14:56

lv1 lv1 lv1

Снимка: health.bg

Снимки към новината

Докато си оправяте маникюра, забелязвате мънички бели точки по нокътните плочки на един, два или повече пръсти?

Преди да изпаднете в паника, че страдате от някакво заболяване, питате приятелка и тя ви казва, че белите петна са следствие от недостиг на калций или беше цинк?!

Всъщност е най-добре да отидете на дерматолог.

Една от най-честите причини за тези малки бели точки, които могат да се покажат както на ноктите на ръцете, така и на краката, е състояние, наречено leukonychia. Въпреки че името звучи доста сериозно, състоянието обикновено не е. И докато много хора мислят, че петната са причинени от недостиг на калций или цинк, истината е друга.

В действителност тези петна най-често се развиват в резултат на лека до умерена травма на нокътя. Ако не си спомняте да сте си удряли ръката наскоро, то имайте предвид, че ноктите растат много бавно, така че вредата може да е настъпила седмици преди петната да се появят.

Друга възможност – организмът се опитва да сигнализира за лека инфекция или алергия, или страничен ефект на някои лекарства.

Независимо от източника на проблема, ситуацията обикновено не изисква определено лечение, а време, за да могат петната да изчезнат с израстването на нокътната плочка. След това не би трябвало да се появяват пак.

Ако всички нокти са засегнати от бели петна или ивици обаче, проблемът може да е свързан с друго по-тежко състояние, като например анемия, сърдечни заболявания, цироза, диабет или бъбречни заболявания.

При аномалии се консултирайте с лекар.

Източник: Health.bg


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Канадския посланик: За да успее CETA, правителствата трябва да преразпределят богатството.

Канадския посланик: За да успее CETA, правителствата трябва да преразпределят богатството.

Богатството, натрупано от търговия, трябва да бъде равномерно поделено, така че всеки да печели от това, заяви посланикът на Канада към ЕС, Даниел Костело, пред EurActiv.com, в навечерието на очакваното подписване на споразумението за търговия между ЕС и Канада. Костело разгов...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 26 октомври 2016
    10° / 13° частично
    облачно
  • 27 октомври 2016
    / 10° слънчево