Администрацията на Тръмп ще пести от здравословното хранене на децата в училищата

02 май 2017 / 08:34

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Снимки към новината

Администрацията на Доналд Тръмп спира програмата на бившата първа дама Мишел Обама за здравословно хранене в училищните столове с по-малко сол, захар и мазнини.

Министерството на селското стопанство обясни, че тази реформа ще даде на американските училища по-голяма гъвкавост и ще попречи децата да изхвърлят по-малко апетитните за тях храни, които се сервират в стола по тази програма.

Програмата, която налагаше на училищата да приемат по-добри стандарти за хранене, за да получават правителствени субсидии в рамките на закон от 2012 г., бе част от най-забележителните успешни инициативи на Мишел Обама. Тя се смяташе за ключова в борбата срещу детското затлъстяване и налагаше ограничения върху количествата сол, подсладените млека и изискваше увеличение на пълнозърнестите храни в училищата.

Новата администрация обаче смята, че тези изисквания са стрували на САЩ 1,2 млрд. долара за последните 5 години. Новият министър Сони Пърдю уверява, че без тези правила, децата ще ядат „по-ентусиазирано” и няма да изхвърлят закуските в кошчето.

Решението на новия министър идва след като беше публикувано изследване на университета „Джон Хопкинс“, според което десетки милиарди за здравеопазване могат да бъдат спестени, ако американските деца спортуват повече.

Според здравните власти в САЩ всяко шесто американско дете и юноша на възраст между 2 и 19 години е със затлъстяване.


Източник: Health.bg


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валентин Михов: С тези коне, тази кушия

Валентин Михов е роден на 18 януари 1954 г. в София. От 8-годишна възраст се занимава активно с футбол. Отначало играе в детския, а след това в юношеския отбор на ФК ЦСКА. През 1991 г. наследява Борис Станков на президентския пост в ЦСКА и през 1992 г. клубът печели българск...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 26 юни 2017
    12° / 34° слънчево
  • 27 юни 2017
    15° / 34° слънчево