Приложение за сматфон ще разпознава произведенията на изкуството

12 март 2017 / 09:13

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Ново приложение за смартфони сканира произведение на изкуството и информира потребителите за автора и историята му, съобщава „Артплейс”.

Приложението се нарича „Смартифай” (Smartify).

Според неговия създател Танос Кокиниотис, цитиран от изданието „Ню сайънтист” (New Scientist), програмата съчетава функциите на музикалните услуги на „Спотифай” (Spotify) и „Шазам” (Shazam), само че за визуално изкуство.

Приложението има програма, която използва технология за разпознаване на изображения. Тоест – насочвате камерата към произведението и разбирате повече за историята му.

Любимата ви картина пък може да бъде записана в личната ви виртуална галерия.

Глобален достъп до приложението трябва да има през май тази година, то ще работи с всички произведения на Райксмузеум, както и избрани галерии на Лувъра и Метрополитън музей, Ню Йорк.

„Смартфай” (Smartify) планира да се разрасне, като комбинира информация за колекциите на различни музеи по света.

Подобно приложение през 2016 г., разработи немският предприемач Магнус Реш неговото творение, нескромно наречено „Магнус” (Magnus), беше предназначено основно за да служи на търговски цели - то определяше автора на произведението на изкуството, както и неговата цена.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Доналд Тръмп: Когато НАТО работеше както трябва, нямаше тероризъм

Доналд Тръмп: Когато НАТО работеше както трябва, нямаше тероризъм

Преди 100 дни на президентския стол в Белия дом седна Доналд Тръмп. Още в началото на мандата си, около него се завъртяха купища скандали. Каква е неговата равносметка за първите 100 дни от мандата ще разберем от интервюто му за „Асошиейтед прес”.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 24 април 2017
    / 16° частично
    облачно
  • 25 април 2017
    / 20° слънчево