Изложба представя резултатите от работата на археолозите през последния сезон

14 февруари 2017 / 15:05

lv1 lv1 lv1

Снимка: Юлия Лазарова

Снимки към новината

За десета поредна година Археологическият институт с музей при БАН ще представи резултатите от работата на археолозите през последния сезон.

Изложбата ще бъде открита днес от 18:30ч., в Националния археологически музей. В нея са включени 18 обекта. Те датират от средния и късния палеолит до Средновековието и освен с ценни знания впечатляват и с разнообразие от артефакти, най-вече златни.

Една от най-известните находки на 2016 г. е златното мънисто от така наречения „Град на птиците” в пазарджишката могила Юнаците. Възможно е това да се окаже най-старото обработено злато, откривано на континента.Открито е от Явор Бояджиев.

„Мънистото е от самородно злато, вероятно намерено в реката. Тогава то не е имало тази ценност, която сега ние му придаваме. Това е моментът, в който златото вече не само е познато като метал, но е опознато и обработването му", коментира Бояджиев.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Лейбъристите са стопили 5% от преднината на управляващата Консервативна партия, сочи последно социологическо проучване, две седмици преди изборите във Великобритания (8 юни). Изследването е направено дни, след като атентатор самоубиец се взриви в края на концерт на американска...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 28 май 2017
    / 20° частично
    облачно
  • 29 май 2017
    / 24° слънчево