Заради климатичните промени жадни коали пият вода от специален уред

15 март 2017 / 11:55

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

На 30 км. южно от центъра на австралийския град Гунендах, щата Нов Южен Уелс, фермерът Робърт Френд се опитва да спаси умиращите от жажда коали. Известно е, че двуутробните бозайници не пият вода, а си набавят всичко необходимо от еквалиптовите дървета, на които живеят.

През 2009г. обаче 25% от коалите в района на Гунендах загинаха заради жегата. Експертите смятат, че липсата на вода в телата им е довела до разпространяване на болести и оттам до смърт. Оттогава броят им всяка година намалява.

Френд, трето поколение фермер, забелязал това и предложил на Университета в Сидни да изработят водна станция, по негов дизайн. Така поставил началото на първото в света изследване за осигуряване на вода за коалите.

„Блинки дринкър”, кръстен на едноименния анимационен филм „Блинки Бил”, помага на коалите да получават вода.

Поилката, закрепена на дърво, включва купа, която се пълни от маркуч. Чрез капак, водата се предпазва от набезите на гущерите и насекомите. Камери следят кои животни използват съоръжението и колко време прекарват в пиене на вода.

Щом разбрал, че коалите наистина пият от станцията, Френд бил много очуден.

„Винаги съм вярвал, че коалите си набавят вода от листата. Те живеят тук от 1970г. и досега не са имали допълнителен източник на вода. Бях шокиран, когато ги видях да използват изобретението ми”, каза Робърт Френд.

Валентина Мела, изследовател от департамента за изследване на околната среда в Университета в Сидни, заяви, че коалите прекарват повече от 10 минути около „Блинки дринкър”, дори и през зимата.

Въпреки, че изследването още е в началото, най-вероятно причината е глобалното затопляне.

„Най-важното нещо за мен е да покажа на хората как влияят климатичните промени на животните. Всички по света знаят за коалите, те са визитната картичка на Австралия, затова не искаме да ги загубим”, каза Мела.

Робърт Френд иска да направи изобретението си широко разпространено, така че и други фермери да го използват.

„Стана ли дума за коали се превръщам в голямо дете. Според мен, те са невероятни животни и не искам да изчезнат, заради това, че ние като общество не сме положили нужните усилия”, коментира фермерът.

Коалите бяха записани като „уязвим вид” в Закона за опазване на околната среда и биологичното разнообразие. Австралийската фондация за коалите съобщи, че са останали едва 100 000.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 20 август 2017
    14° / 32° слънчево
  • 21 август 2017
    10° / 25° слънчево