В Полша създадоха устройство, което се бори с проблема със замърсяването на въздуха

14 март 2017 / 18:01

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Инженери от Силезийския технологичен университет в Полша създадоха електростатичен филтър за къщи, които се отопляват благодарение на въглища или други замърсяващи горива.

Системата може да се монтира директно на покрива на сградата и използва електростатични заряди, за да спре праховите частици. Новото устройство задържа частиците по стените си и не им позволява да достигнат до атмосферата.

„Йонизираните частици се отлагат върху вътрешната част на тялото, където те са събрани от на автоматична система за отстраняване на пепелта”, обясни д-р Роман Кубица, водещият учен по проекта.

Всяка зима, нивата на замърсяване скачат в региони, където изгарянето на въглища е често най-евтиният и най-достъпен метод за отопление къщи. През януари в полския град Рибник нормите за прахови частици във въздуха са достигнали опасни нива. Учените са на мнение, че филтърът може да спре между 60 и 90 на сто от праховите частици, които замърсяват атмосферата. Освен това, уредът е до четири пъти по-евтин, отколкото в момента са наличните системи, използвани най-вече в тежката промишленост.

Няколкостотин устройства ще бъдат инсталирани в градове в региона Силезия в края на 2017г. като част от пилотна програма на университета и местните власти.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Кирил Аврамов: На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Кирил Аврамов:  На срещи като тази в ЦУМ вероятно се уговаря преразпределение на териториите

Политологът Кирил Аврамов гостува коментира скандалите от последната седмица, срещата в ЦУМ, новия кабинет и държавата на „каките“ и „батковците“.

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 април 2017
    / 27° слънчево
  • 28 април 2017
    10° / 28° слънчево