В Полша създадоха устройство, което се бори с проблема със замърсяването на въздуха

14 март 2017 / 18:01

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Инженери от Силезийския технологичен университет в Полша създадоха електростатичен филтър за къщи, които се отопляват благодарение на въглища или други замърсяващи горива.

Системата може да се монтира директно на покрива на сградата и използва електростатични заряди, за да спре праховите частици. Новото устройство задържа частиците по стените си и не им позволява да достигнат до атмосферата.

„Йонизираните частици се отлагат върху вътрешната част на тялото, където те са събрани от на автоматична система за отстраняване на пепелта”, обясни д-р Роман Кубица, водещият учен по проекта.

Всяка зима, нивата на замърсяване скачат в региони, където изгарянето на въглища е често най-евтиният и най-достъпен метод за отопление къщи. През януари в полския град Рибник нормите за прахови частици във въздуха са достигнали опасни нива. Учените са на мнение, че филтърът може да спре между 60 и 90 на сто от праховите частици, които замърсяват атмосферата. Освен това, уредът е до четири пъти по-евтин, отколкото в момента са наличните системи, използвани най-вече в тежката промишленост.

Няколкостотин устройства ще бъдат инсталирани в градове в региона Силезия в края на 2017г. като част от пилотна програма на университета и местните власти.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 20 август 2017
    14° / 32° слънчево
  • 21 август 2017
    10° / 25° слънчево