Контрабандата на растения и животни е четвъртият по мащаби нелегален бизнес

19 април 2017 / 08:15

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Снимки към новината

Бракониерството срещу животни, незаконен риболов и изсичане на гори, са засегнали 30% от националните паркове и други природни обекти, включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Това показват данни от публикувания във вторник доклад на Световния фонд за дивата природа (World Wildlife Fund, WWF).

Организацията призовава световната общност по-активно да защитава уникалната флора и фауна.

„Въпреки общопризнатата им ценност и статут на охраняеми зони, в почти 30% от природните и смесените обекти от списъка на Световното наследство се извършва незаконен лов, дърводобив и риболов, което поставя на границата на изчезването редки видове и подлага на риск благосъстоянието на общините, които зависят от тях”, се казва в доклада на WWF.

Главният директор на организацията Марко Ламбертини призова правителствата за по-активни действия срещу бракониерството, контрабандата на животни и растения на всички етапи.

Обемът на незаконната дейност се оценява на около 15-20 милиарда долара годишно. Това е четвъртият по мащаби вид нелегален бизнес в света след наркотиците, фалшивите стоки и търговията с хора.

Авторите на доклада посочват, че са засегнати значително около половината от националните паркове и други обекти на Световното наследство на ЮНЕСКО в страните от Азия, Африка и Латинска Америка. В същото време проблемът придобива значителни размери и в другите региони на света.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Лейбъристите са стопили 5% от преднината на управляващата Консервативна партия, сочи последно социологическо проучване, две седмици преди изборите във Великобритания (8 юни). Изследването е направено дни, след като атентатор самоубиец се взриви в края на концерт на американска...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 28 май 2017
    / 20° частично
    облачно
  • 29 май 2017
    / 24° слънчево