Си Ен Ен: Защо Путин стана най-влиятелният човек в света?

14 март 2017 / 16:51

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Руският президент Владимир Путин е класиран като най-влиятелният човек в света от американския журналист и автор на документални филми Фаред Закария.

В поредната си разработка за Си Ен Ен, Закария пита защо все пак Путин се оказва съвременникът с най-много власт в света. Не са ли САЩ и Китай по-мощни държави от Русия? 
Авторитетът на държавния глава се определя от геополитическото влияние на страната, както и от личния му капацитет да упражнява власт, едностранно ограничен от институциите, партиите или политическите сили. 
Събирайки тези два фактора, е ясно защо Владимир Путин води класацията. Той създае това, което сам нарича "вертикална власт" - нещо, което не може да се види в другите суперсили. 
Както отбелязва руският гросмайстор Гари Каспаров и отявлен критик на Путин, цялата конструкция на политическата власт в Русия, се държи от един човек. Когато царят умре, структурата не се нарушава: процедурата предвижда на трона да се качи сина му. Когато през съветската ера, се споминеше генералният секретар на компартията, Политбюро избираше неговия приемник. 
Какво обаче ще се случи, ако Путин умре? Никой не знае. 
За да разберете кой е Путин, трябва да познавате Русия. През последният един век, страната преживя края на монархията, края на демокрацията, големия глад, Втората световна война с десетките милиони жертви, които Русия даде, сталинския тоталитаризъм, колапса на комунизма, края на Съветския съюз и последвалите години на управлението на Борис Елцин, които се характеризираха с хаос и корупция. 
На този фон изгря звездата на Владимир Путин, който според оценката на избирателите, успя да постигне стабилност, вдигна жизнения стандарт и повиши ролята и авторитета на Русия на международната сцена. Авторитетът е ключовата дума. 
Руснаците се гордеят със своята национална принадлежност.  Русия е най-голямата страна на планетата - 48 пъти по-голяма от Германия, през която минават 11 часови зони, простиращи се отвъд Европа, Азия и Близкия изток. Русия е много богата страна, разполага с едни от най-големите залежи на природни богатства - от петрол и нефт до никел и алуминий. В сферата на културата, обикновено Страната на рубинените звезди сама се определя като Третия Рим, опазвайки християнството даже и след като Рим и столицата на Източната римска империя - Константинопол (Истанбул) паднаха под властта на варварите. 
Путин разбира Русия, а още по-ценното е, че разбира и света. Той не е никак глупав и не би нападнал директно Съединените щати или Европа. Вместо това, упражнява асиметрично влияние, чрез средствата за дезинформацията и кибератаките. Той също така разбира уязвимостта на свободните демокрации - техните вътрешни противоречия и асонанси и гибелната им отвореност. Наясно е с чупливостта на институции като ЕС и идеи като интеграция и многообразие. 
С две думи - Владимир Путин ни разбира много добре. Но това води след себе си важният въпрос: Дали ние и в частност - Доналд Тръмп наистина разбират какъв е Путин?


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 20 август 2017
    14° / 32° слънчево
  • 21 август 2017
    10° / 25° слънчево