СЕТАя

13 март 2017 / 14:34

lv1 lv1 lv1

Още от Коментар

Българската империя 25 май 2017 / 15:29 Илюзията Брекзит 24 май 2017 / 12:40 100-те дни на президента. Тапети на статуквото 23 май 2017 / 11:45 Бухенвалд, България 18 май 2017 / 14:11 Прецакани 15 май 2017 / 17:43

Снимки към новината

Президентът се върна от Брюксел и реши у дома да се произнесе по СЕТА, търговското споразумение на Европейския съюз с Канада. Каза, че не е гласувал за него и никога няма да гласува и ще пита Конституционния съд, понеже налагало промени в българската конституция.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

В Брюксел си мълча или по-скоро каза, че така или иначе приемаме. В България – точно обратното.

Не ми се занимава издълбоко. Но президентът сам казва в съобщението си, че нещата са решени и България така или иначе е кандисала. Което не е баш така, тъй като СЕТА все пак подлежи на ратификация, в по-голямата си част, от българското Народно събрание.

Интересно ми е да видя питането на президента до Конституционния съд. Кои точно разпоредби от Конституцията са нарушени. Освен това в Конституцията си пише, че международните договори имат примат пред българското законодателство. Сиреч, ако някакъв договор, по който България е страна, противоречи на Конституцията, Конституцията не важи. Изпълнява се договорът.

Това не е капитулация, пише го във всички модерни конституции.

Както и да е. Понеже не ми се ще да мисля, че президентът и съветниците му са толкова некомпетентни, приемам, че той просто връща услуга на Корнелия преди изборите.

Корнелия развя СЕТА като знаме и трупа точки. България ще погине, ще ядем ГМО, ще ни фалират фирмите и прочие ширпотреба.

Истината е, че СЕТА не е като TTIP. Няма трансционални съдилища, няма позволение за ГМО и е малко вероятно българската икономика да понесе някакви щети. Може малко да пострадат зърнарите, ама за това електоратът на президента и на Корнелия не вярвам да страда.

Освен това всичко си е в техни ръце. Печелят изборите и отказват ратификацията.

Но президентът ще пита Конституционния съд.

Ако не го направи до 26 март, ще го броя за предизборна пропаганда.

Уж нова ера.  А СЕТАя.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Тереза Мей: По-добре никаква сделка за Брекзит, отколкото лоша сделка

Лейбъристите са стопили 5% от преднината на управляващата Консервативна партия, сочи последно социологическо проучване, две седмици преди изборите във Великобритания (8 юни). Изследването е направено дни, след като атентатор самоубиец се взриви в края на концерт на американска...

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 май 2017
    / 17° дъждовно
  • 28 май 2017
    / 21° слънчево