СЕТАя

13 март 2017 / 14:34

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Президентът се върна от Брюксел и реши у дома да се произнесе по СЕТА, търговското споразумение на Европейския съюз с Канада. Каза, че не е гласувал за него и никога няма да гласува и ще пита Конституционния съд, понеже налагало промени в българската конституция.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

В Брюксел си мълча или по-скоро каза, че така или иначе приемаме. В България – точно обратното.

Не ми се занимава издълбоко. Но президентът сам казва в съобщението си, че нещата са решени и България така или иначе е кандисала. Което не е баш така, тъй като СЕТА все пак подлежи на ратификация, в по-голямата си част, от българското Народно събрание.

Интересно ми е да видя питането на президента до Конституционния съд. Кои точно разпоредби от Конституцията са нарушени. Освен това в Конституцията си пише, че международните договори имат примат пред българското законодателство. Сиреч, ако някакъв договор, по който България е страна, противоречи на Конституцията, Конституцията не важи. Изпълнява се договорът.

Това не е капитулация, пише го във всички модерни конституции.

Както и да е. Понеже не ми се ще да мисля, че президентът и съветниците му са толкова некомпетентни, приемам, че той просто връща услуга на Корнелия преди изборите.

Корнелия развя СЕТА като знаме и трупа точки. България ще погине, ще ядем ГМО, ще ни фалират фирмите и прочие ширпотреба.

Истината е, че СЕТА не е като TTIP. Няма трансционални съдилища, няма позволение за ГМО и е малко вероятно българската икономика да понесе някакви щети. Може малко да пострадат зърнарите, ама за това електоратът на президента и на Корнелия не вярвам да страда.

Освен това всичко си е в техни ръце. Печелят изборите и отказват ратификацията.

Но президентът ще пита Конституционния съд.

Ако не го направи до 26 март, ще го броя за предизборна пропаганда.

Уж нова ера.  А СЕТАя.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 21 юли 2017
    17° / 32° слънчево
  • 22 юли 2017
    18° / 36° слънчево