С днем победы, друзья

09 май 2017 / 23:08

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

В Самоков преди 89-а имаше четири поделения – две ракетни, едно артилерийско и едно трудовашко, за циганите и враговете на народната власт. Около града имаше още две – ракетни.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

След 89-а бяха закрити. И на властта ѝ дойде на акъла да увековечи воинската слава на Самоков, взе две гаубици от Горното поделение и ги тури в центъра на града. Стърчат да плашат враговете. И населението.

Викам веднъж на кмета, предишния, и той беше комунист – по света хората правят паркове, градини, фонтани, ние – оръдия. Следващият направи няколко неща каквито правят хората по света, но гаубиците си стоят.

Синдром. Няма изцеление.

В Молдова в края на миналата година избраха за президен Игор Додон, младеж, роден 75-а, но функционер на комунистическата партия. Додон тази година направи иновация. За 9 май нареди на Министерството на отбраната да изкара на площада в Кишинев цялата налична съветска бойна техника. Някои образци – с музейна стойност, като самоковските гаубици.

Публикувана беше трогателна снимка – дете, качено върху оръдие, а президентът го гледа ласкаво, като в съветските вицове за Ленин.

С 2000 долара БВП на глава Молдова е категорично най-бедната в Европа. Но се фука със съветски оръдия и джугани.

Тъй е то.

Но не всичко е еднозначно. Бившият министър на отбраната Анатолий Шалару заяви, че това е унижение за армията на Молдова и унижение за стотиците хиляди жертви на съветската окупация.

Шалару преувеличава, и той е политик и се бори за власт. Но фактите сочат, че след анексирането на Северна Буковина и Бесарабия от СССР през 1940 за една година съветска власт 300 000 души са минали през затворите и концентрационните лагери. Руски и съветски източници за тези събития почти няма, но по косвени данни се смята, че са избити между 18 000 и 57 000 души, около половината от тях – молдованци, а сред другите – българи, украинци, гагаузи. Десетки хиляди са депортирани в Сибир.

Основният признак е бил колко е богат даден човек, но същевременно са прочистени и евреи, цигани и други малцинства. И са докарани руснаци.

За нация, която наброява днес около 3 милиона души, това е чудовищна чистка. На този фон Съветите и техните български агенти са били направо милостиви в България, където – също по косвени сведения – в първите месеци след 1944 са убили „само“ около 30 000 души при далеч по-многобройно население.

В Молдова днес върви същият разлом, който го има и в България. На 28 април парламентът взе решение 9 май да бъде празнуван като Ден на Европа. На което Додон каза – в Молдова 9 май винаги ще бъде ден на победата.

И изкара джуганите и гаубиците на площада.

С днем победы, друзья.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

кой?

10 май 2017 / 15:23

Да помниш миналото означава точно това - ако си настъпил мотиката да го помниш и повече да не го правиш! За съжаление често хора правят точно обратното; това се отнася с особено голяма сила за тези, които ги управляват, защото те се отличават с изключително къса памет. Лошото е, че успяват да докарат и голяма част от народите си до същото положение - само си припомнете колко войни са се водили и се водят непрекъснато!

Sin

10 май 2017 / 14:50

Доста смислен преразказ на събитията около Молдова. Само последното събитие липсва - на 9 май Додон е в Москва. Единственият чужд ръководител до Путин. Но за това събитие изчакайте следващата статия от автора в стил преразказ на Уикипедия. Може би там ...

Хмм...

10 май 2017 / 11:36

Да помним миналото е много важно, но ако сме настъпвали мотиката многократно означава ли, че трябва да го правим отново и отново?

кой?

10 май 2017 / 07:57

Който не помни миналото, няма бъдеще!

Виж всички коментари
ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево