Ротердам – Малко Търново – Истанбул (през Москва)

18 март 2017 / 20:50

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Холандия е на около 2000 километра от България. Турция, ако се мери от София, е на по-малко от 400. Ако се мери от Малко Търново, е много по-близо. Но пък Холандия е по-далеч.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Холандските избори сами по себе си досегнаха българите. Доколкото се провери в реална ситуация дали на континента има потенциал за отхвърляне на реда, наложен с Европейския съюз. И понеже и у нас след две седмици има избори, на които ще се тества същото.

В Холандия се видя, че потенциал има, ама не е висок. Над 1 милион гласуваха за Холандия, която мрази и иска да изгони чужденците, включително и „навлеците от България“. Но над 9 милиона си избраха друга политическа проекция.

Мислех, че от българска гледна точка връзката е такава, по-скоро общоевропейска, но развитието на нещата през последните 24 часа ме води повече към извода, че за доста хора в България връзката не е европейска, а турска и – априрори – руска. Сиреч азиатска.

Турция игра съществена роля в холандските избори. Не само заради скандала, при който турският министър на външните работи не беше допуснат да агитира за предстоящия на 16 април референдум, но и заради многобройната турска диаспора, която чрез партията DENK  си избра трима депутати в холандския парламент.

(Това между другото е резонно – в Холандия живеят около 400 000 турци).

Но най-вече заради скандала. Според европейските анализатори обтягането на отношенията с Турция е увеличило активността на холандците и – противно на логиката – е дало допълнително предимство на по-скоро консервативния премиер Марк Руте, а не на знаменосеца на анти-ЕС силите Герт (или Хеерт) Вилдерс.

Изводът от холандските избори в европейски контекст е общо взето еднозначен. Пророчествата за края на Европейския съюз са силно преувеличени.

Откъм България важи същото, но има тактически особености.

КГБ технолозите видяха важна подробност. Турция. Турция е в състояние да променя политически реалности.

Затова и писах вчера, че холандските избори ще ги коментирам 24 часа по-късно.

24 часа по-късно станаха тия неща.

Първо, Външно обяви, че отзовава посланичката в Турция за консултации във връзка с изборите.

Второ, премиерът Герджиков в прав текст каза, че Турция се меси в българските работи.

Трето, ДАНС „банна“ неназован турчин, понеже бил заплаха за националната сигурност.

И, четвърто, Доган публикува „политическо послание“, в което също в прав текст ни съобщава, че Турция мисли да ни заграби Земята (по неговия правопис).

И това само 24 часа след холандските избори.

За мен няма съмнение. Технолозите работят.

Да видим дали са ни сметнали правилно. Според мен – да.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево