Македонска прелюдия. Генерална репетиция за изборите в България

07 март 2017 / 18:08

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

На 11 декември лани македонците гласуваха на парламентарни избори. Сондажите даваха солидна преднина на управлявалата през последното десетилетие ВМРО-ДПМНЕ на несменяемия министър-председател Никола Груевски. Изборите показаха друго.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

ВМРО-ДПМНЕ взе всичко 18 000 гласа повече от бившите комунисти, водени от струмишкия кмет Зоран Заев и доби разлика от 2 мандата – 51:49. Останалите мандати до 120 взеха 4 албански партии – най-много бившият коалиционен партньор на Груевски Али Ахмети – 10. 3 мандата, отделени за диаспората, отстанаха незаети.

От македонска гледна точка изборите показаха нещо важно: Албанците не са такава етническа заплаха, каквато се твърди, доколкото получават около 20 % от гласовете. Следователно твърденията, че албанците са близо половината от македонското население, не отговарят на истината.

Въпреки това албанците държат ключа към управлението и настояват за преформулиране на държавата – албанският език като втори официален за цяла Македония, смяна на химна и даже на дизайна на денарите, което да отразява присъствието на албанския етнос.

Европа натиска за правителство на Заев, подкрепено от албанците, което вероятно означава, че кметът на Струмица е поел ангажименти в духа на т.нар. Тиранска платформа – най-общо промени в политическото устройство, които ще улеснят „интеграцията“ с Албания и Косово.

Закъсали са го наш`те македонски приятели. Мисля обаче, че Груевски ще се справи. В сравнение с него Заев е обикновен аматьор.

За България нещата не се променят съществено – без значение кой ще е премиер, влиянието ни в Скопие ще си остане каквото си е – сиреч (почти) безобидно. Проспахме си блажено няколко петилетки.

Това като бърз преглед на ставащото в Македония, не че има много хора, които се интересуват, ама сме патриоти, нали.

С приближаващите избори в България тези в провинцията обаче са важни като матрица. Ние имаме типологично същата ситуация. Една доминираща през последното десетилетие (по-точно – през последните 8 години) партия и напиращи към властта бивши комунисти.

Резултатът е много вероятно да бъде близо до македонския - 50:50, примерно 75:73. Съставянето на правителство ще е даже по-мъчително, отколкото в момента в Македония.

На пръв поглед ние нямаме проблеми като македонските. За Македония проблемите са екзистенциални. Ке я има ли држвата или йок.

За България не е точно така. Държавата засега не е заплашена. Но може да завие.

Има усещане, че е договорена геополитическа промяна. По-далеч от Европа. И по-близо до Русия. Началниците от Брюксел изглежда нямат нищо против.

Ще градим мостове, не стени.

А другото, по което си приличаме с македонците, е, че и в Скопие, и в София се кълнем, че сме патриоти.

И силно мразим враговете. Баш по български.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево