Кога започва демографската криза

10 юли 2017 / 18:12

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Има факт, който не се упоменава. Намаляването на бройката на българите не е почнало през 95-а. А през 86-а, в разцвета на Живковската България. През 1985, когато е последното преброяване през социализма, населението е 8 948 649 души. През 89-а, последната година на НРБ, вече е 8 767 308. Минус 200 000. За 4 години.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Това са фактите.

При затворени граници, ергенски данък и стимули за трето дете.

След 1990 темповете леко се засилват, а в днешно време са на нивото от презрелия социализъм. Средно намаляваме с около 50 000 души годишно, например за 2009 данните са за 34 000 по-малко, в последно време БАН излиза със завишени данни, но съпоставими с тези от 85-89-а.

Значи топенето е започнало още в благодатните Живковски времена.

Не ми се види много сериозно във вестникарски текст да намеря причините, но една ми се струва по-важна от другите. Социалното надвива природното, надвива инстинкта.

Колкото е по-несигурно бъдещето на индивида, толкова по е силен размножителният му инстинкт, така е например в Китай, в Африка, в някои части на Азия.

Децата ще направят това, което ние не можахме. Ние живяхме зле, ама децата ще живеят по-хубаво.

За България нещата са малко по-усложнени, но може да се пренесе и върху Запада в модерния му вариант.

В края на социализма индивидът не се чувстваше физически застрашен. Но не виждаше и перспектива. Не виждаше смисъл да се размножава. Нямаше оптимизъм. Затова и социализмът рухна. Не даде хоризонти.

Западът е в сходно положение, при това всичко, дето го обещаваха комунистите, там вече го има (ше).

Германия например също се топи, миналата година за първи път от десетилетия имаше прираст на население, но не за сметка на раждаемост, а заради имигрантите.

Можех да напиша, че Тодор Живков е в основата на топенето на българската нация. И нямаше да е невярно. Живков и комунистите направиха каквото можаха, за да убият перспективата, да направят битието безсмислено.

Но не е достатъчно вярно.

Кризата продължи и след това. Следователно причините са по-дълбоко.

Няма вдъхновяващи идеи.

Имаме по-добри коли, по-хубави телевизори, компютри и телефони във всеки джоб.

Но няма идеи, които движат света напред.

И – децата са по-малко. Факт.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

Пламен Иванов

21 юли 2017 / 13:22

Това, с кютука ми разяснява всичко, дървени философе! А стопанина вече ти е благодарен - със сигурност го забавляваш доста.

Sin

18 юли 2017 / 19:40

На мен кютуци не ми влияят, особено такива, "знаещи" английски, аз сам си определям правилата, съобразявайки се единствено със стопанина. А той има трески за дялане, за което един ден ще ми е благодарен.

Пламен Иванов

18 юли 2017 / 15:22

Греда! Ако имаш толкова силна фиксация върху автора - пиши на него, лично във фейсбук или където и да било другаде. Тук е място за коментари по статията, нито повече, нито по-малко. В случая - за демографската криза. Това е темата, а не автора. Харесван или нехаресван...

Sin

17 юли 2017 / 17:40

Това за троловете можеше и да ме разсмее преди години, аме вече е прекалено изтъркано и тъпо. Аз няма как да бъда такъв, можеш да питаш и Даскалов дори. А те авторите и затова си имат имена. За да стои нещо зад тези имена. Иначе щяха да ни сервират просто текст, без да е ясно откъде е. Обаче нищо чудно и да започнат и такива текстове да ви сервират един ден и вие пак ще се радвате. Мислейки и разбирайки може би ? Силно се съмнявам, защото безпаметните обикновено и не проумяват. Макар и да си мислят друго ...

Пламен Иванов

17 юли 2017 / 09:53

Греховния, ти си имаш своята истина и вероятно си прав за себе си. Но това не променя факкта, че коментираш автора а не статията. Което говори достатнъчно ясно за теб. Ти си трол, момчето ми.....

Sin

14 юли 2017 / 16:38

Това е подставен писач, не разбирате ли ! Той пише за пари или по поръчка. На мафията, на властта, на братя Стоянови - без значение. Каквото му поставят, за което плащат, за това пише този пишман автор. Особено се разписа, когато ББ стана министър-председател. И неизменно срещу Костов, във всяка статия. В началото изглеждаше като закачка, но след това стана ясно, че основният мерник е НОРМАЛНОСТТА в тази държава, и Костов като най-успелия политик в тази насока. Имал е и по-дребни задачки. Примерно веднъж излезе с кьопава защита срещу някаква Герб-депутатка, чиито мъж мисля "спечели" съвсем случайно конкурс за автобусни спирки в София. От Самоков била. Та и той бил от Самоков и като отпочна с хвалби ни в клин ни в ръкав - каква жена била, каква учителка или както точно беше. Но най-честото му антрефиле започваше с това какъв тактик бил ББ, каква партия била Герб, не като СДС, което Костов разсипа, Костов който бил най-зле от всички управлявали някога СДС. Съоветно никога не посмя да каже нещо против рапона, против ЦвЦв, нищо лошо за Герб. Уж в държавата много лошо, обаче все няма виновни. Макар и все ББ и Герб да управляват. И тук в поредната нищо не казваща статия. Причините били по-дълбоки !?!? Не само Т.Живков !?!? А управляващите случайно имат ли нещо като принос в тази работа ? Него това не го касае. Причините явно, по-дълбоките, са навсякъде около нас. Имаше един скандал с КТБ. Тук същият автор веднага пусна Костов, който имал влог в КТБ ! И ДСБ, които също имали влог. И като отпочна за Костов - та Кремиковци ли не беше, Балкан ли, що ли. Пушилка, която затъмни целия КТБ и въобще не стана ясно кой взе 4 млрд. И как. Не това беше целта, разумява се. Целта е да се служи. За пари. Та този автор се хвали и, че бил главен редактор на в.Демокрация. Нещо, което аз, голям четящ вестници и новини, изобщо не съм разбрал, между другото. Имаше такъв вестник, тогава любим, дълго чакан, лелеян и пр. Каква гавра ! Най- им се привиждат символите ни, най-много се кефят когато отровят надеждите на нормалномислещите хора. Най-долнопробното е, че те не могат да си дадат сметка какво постигат въобще. До какво водят поръчаните им писания. Да не говорим, че вършат това за някакви дребни облаги, които са на светлинни години от ефекта, който се реализира.

ха-ха

14 юли 2017 / 00:54

Остави го! Той отдавна не си пие хапчетата. Всички, като него, имат едно и също поведение. Не коментират публикацията, а нейния автор. Целия нет е пълен с такива изперкали "демократи".

Пламен Иванов

11 юли 2017 / 23:30

Греховния, още ли не са ти сменили лекуващия лекар?

Sin

11 юли 2017 / 17:16

Ама др. Даскалов, вие се отделяте от Правата линия. Вече трета публикация и И.Костов отново не е виновен за поредния проблем ! Това не е никаква джурналистика ! А преди как пишехте само ! И.Костов разтутри СДС, И.Костов разтури в.Демокрация( с което лиши вас ( това според нас ), като велик джурналист от бляскава, даже демократична кариера ! ), И.Костов разтури Кремиковци !!! О-ооо ! А сега ? Къде е Кремиковци питам аз, къде е П.Стоянов, този демократичен вожд, къде Кафеджията , каде Каба-кой го знае - все по-добри вожд от Костов ? Къде е отвращението от СДС, от демокрацията въобще ? Вие се забравяте ! Правата линия ви направи журналист !!! Та в края на краищата, ако Костов не е изтребил децата собственоръчно, то той задкулисно, заедно с Луканов, ги е лишил от перспектива ! Не ли ? И това нарочно, за да услужи на ГРУ ! Това е темата ви, а не разни недостатъчни, неубедително неверни и пр. глупотевини демогралски. И най-важното - на фона на онези ваши прекрасни писания, нашият нов проект ББ изглеждаше на раята като манна небесна ! А къде е сега ? В циганските гета. До там го сведохте, този чиличен и самобитен политик ! Да оправя циганите !?!? И затова ли инвестирахме у вас ?

Виж всички коментари
ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 21 юли 2017
    17° / 32° слънчево
  • 22 юли 2017
    18° / 36° слънчево