Хибридният генерал

07 юли 2017 / 17:57

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

През лятото на 1915 година френският търговец Фернан де Клозиер пристига в България с мисия. Да изкупи зърнената реколта, та да не може Германия да се снабдява с храна. Наема местни политици, търговци и банкери, които дават цена над 25 % върху реалната. Те са получили пари на ръка от французина, осигурил си кредитна линия от могъщи западни банки с политическа протекция.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

България още не е влязла във войната, става през есента.

До това време всичко, дето може да се яде, е изкупено и оставено да гние в складовете. Облажват се предимно опозиционни политици, които не са съгласни България да е германски съюзник, а искат да е с Франция и Великобритания (и Русия).

Случката е художествено пресъздадена от Свобода Бъчварова в „Земя за прицел“. Там банкерът Борис Скарлатов (прототип – Буров) получава щедрото предложение да осигури левове за сделката, срещу което получава комисиони и официалната валутна равностойност където пожелае по света.

Във времена на война това е фантастично – банката си конвертира обезценените левове без всякакъв риск. Въпреки това банкерът се колебае.

В романа срещата е организирана във френското посолство. И там френският посланик обяснява на банкера замисъла на операцията и какво ще спечели от нея. Банкерът не е глупав, съзнава рисковете – и вика – предлагате ми да бъда козел опущения?

На което посланикът отговаря прямо – не, предлагам ви да спечелите много пари.

Може би, казва, Скарлатов, ако ви потрябва човек, за да забавлява парижката тълпа на път за ешафода, съм подходящ? А посланикът се засмива и казва – аз съм преди Вас, господине.

Е такива работи преди 100 години.

България винаги е влизала в сметките на Великите сили и в доста случаи – като козел опущения. В смисъл – за заколване. И винаги сме намирали кой да ни поведе. Талантливи сме.

Сега президентът Радев вика във Варшава, че Европа не трябва да затваря каналите си за общение с Русия. Това е първото му изрично споменаване на Русия след президентската кампания, в която каза, че Крим е руски и няма връщане. Сега е свил малко знамената, за санкциите нищо не рече.

Генерал Радев стана президент в резултат на сделка, в която участваха Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Великите сили. Борисов издигна неизбираема кандидатка, та да може този хибрид – натовски генерал русофил да стане президент.

Цачева лично агитираше за „Белене“, но се е преценило, че генералът е по-подходящ. Дадена ни е роля на посредник. И спрямо Русия, и спрямо Турция, за Македония, което изглежда естествено.

Опасенията ми са, че т.нар. елит може да се вземе прекалено сериозно и да ни набута дълбоко.

Та затова си мисля, че би било хубаво елитът да се изказва по световните проблеми само в краен случай, ако са пряко засегнати българските интереси.

Във Варшава не бяха. Но генералът се обади.

Той си знае защо.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

!?...

11 юли 2017 / 00:21

Обединителят на нацията - в ново нарушение на закона без наказание www.actualno.com/actualno/obediniteljat-na-nacijata-v-novo-narushenie-na-zakona-bez-nakazanie-news_621106.html

Спомени

10 юли 2017 / 15:23

Като чета коментара, че се сещам за една реплика от скеч на Георги Парцалев: "Където го срещнеш, завърти му един шамар! Той знае защо." Цялата ни политическа класа си го е заслужила многократно, но народа си трае и чака някой друг да го направи. Ами няма да се намери такъв!

Много точно

09 юли 2017 / 07:04

Много точно определение - хибриден генерал! Но така е по-добре, отколкото само русофил. Ще му дърпат конците от две страни! В Европа и САЩ знаят за двойната му игра. За тях той не е заплаха. Поразии може да направи само в България, но управляващата коалиция няма да му позволи да прави, каквото му заповядат от БСП. За съжаление обаче ще продължава да прави опити да защитава интересите на БСП.

Sin

08 юли 2017 / 07:27

Примитивно като рекламата за нискоинтелигентни "Мъжете знаят защо". Както и сравнението на един рапон Радев с който и да е политик преди 1994г. Радев може да се сравнява с други рапони, примерно ББ. Обаче не и за Даскалов, за когото последният миналата година поне беше велик политик, опитен тактик и пр. Много по-велик от Костов, примерно. Който може да е всичко друго, но не и рапон. Освен за приматите, разумява се. И за великия, но забравен Даскалов, някогашен едва ли не шеф на в. Демокрация. От най-примитивните и времена.

Виж всички коментари
ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 21 юли 2017
    17° / 32° слънчево
  • 22 юли 2017
    18° / 36° слънчево