Брекзит е по-важен за британците от целостта на страната, показва проучване

20 март 2017 / 15:31

lv1 lv1 lv1

Снимка: Telegraph

Снимки към новината

Журналистът от британския вестник „Телеграф” Бен-Райли Смит коментира последните събития на острова.

Брекзит е по-важен за гласоподавателите, отколкото запазване целостта на Обединеното кралство, показват данни от проучване на британския вестник „Телеграф”.

За 60% от респондентите напускането на ЕС има голямо значение, отколкото разпадът на Кралството, само 27 на сто не споделят тази теза.

Въпреки това, по-голяма част от участвалите в допитването отговарят, че биха гласували отново за Брезит, дори ако са знаели, че това ще предизвика независимостта на Шотландия.

Резултатите показват, че хората нямат угризения, независимост от изминалата драматична седмица и неясното бъдеще на Великобритания.

Британският премиер Тереза Мей отхвърли възможността за референдум за независимостта на Шотландия с думите „сега не му е времето” и добави, че подобно допитване не може да се осъществи по-рано от 2019г.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви, че действията на Мей са „недемократични” и добави, че ще настоява за друго решения.

Представители на „Шотландската национална партия” многократно заявиха, че няма да се откажат от провеждането на допитването – то няма да има легална стойност, но ще послужи за ориентир на нагласите в страната и може да окаже натиск върху Уестминстър.

Очакванията са, че премиерът на Шотландия ще проведе интензивна кампания, за да привлече общественото внимание и да осигури провеждането на нов референдум. Експертите очакват дори протести, шествия и петиции.

Скорошно социологическо проучване, сред 2 000 британци, показва какви са нагласите след последните събития.

Попитани: „Бихте ли подкрепили Брекзит, дори ако знаехте, че това ще разруши Обединеното кралство?”, 51% отговарят положително, а 38 на сто не са съгласни.

Голяма подкрепа има и за премиера Тереза Мей, която е против провеждането на шотландското национално допитване.

Почти 60% от гласоподавателите смятат, че това ще провали преговорите за Брекзит, едва 22% не споделят тази тези. Повечето британци не искат Шотландия да е независима.

Говорителят на социологическата агенция заяви:

„Проучването показва, че има значителна подкрепа за Брекзит, въпреки потенциалните последици за ЕС. По-голяма част от участвалите в допитването смятат, че Брекзит е по-важен дори от целостта на Великобритания.

Никола Стърджън е под натиск категорично да се откаже от провеждането на „незаконния референдум”, без изричното позволение на Мей след като тя отказа да разкрие „различните варианти”, които обмисля.

Шотландските лейбъристи смятат, че трябва да се изключи възможността за провеждането на „нелегитимен” референдум, който само би разделил Шотландия.

Парламентът ще гласува дали министър-председателят да има правото да попита Мей за нов референдум. Холируд (така накратко се нарича шотландския парламент – бел. ред.) има мнозинство от „Шотландската национална партия” и „зелените” депутати.

В телевизионно интервю, Никола Стърджън каза:

„Имам много възможности, които трябва да обмисля, но с цялото ми уважение, няма да ги споделям с вас сега. Ще ги кажа на хората в Шотландия и те сами ще решат какво да правим. ”

Според нея, напрежението трябва да е върху премиера Мей, „за да осъзнае в какво положение е изпаднала, преди хората да започнат да ме питат какъв е план Б.”

Стърджън добави: „Не мисля, че трябва да търся план Б, след като още прилагам план А.”

Тереза Мей, която попари надеждите на шотландците за референдум за независимост, използва трибуната на Пролетния форум на Консервативната партия, за да изрази възмущението си от действията на Стърджън и добави, че „тя използва Брекзит като претекст за нов референдум”.

Мей заяви, че опитва да направи Великобритания по-обединена, а не обратно, „страна, която децата и внуците ни да се гордеят да нарекат дом.”code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево