Без паника, моля

17 април 2017 / 20:18

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Да се каже, че след референдума в Турция нищо не се е променило, ще е малко пресилено. Но съвсем малко. Но пък много пресилени са твърденията, че вятърът духа в платната на Ердоган.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Общополитически референдумът напълно се вписва в турската политическа традиция и даже съживява кемализма. Ататюрк, подобно на Ердоган, е притежавал цялата власт от основаването на републиката до смъртта си. Но не я формализирал.

Ердоган имаше цялата власт и преди да стане президент. Сега просто я узакони.

Цената обаче е висока. Референдумът консолидира цялата опозиция. Досега националистите, кемалистите, кюрдите бяха нещо като Реформаторския блок и СДС-парчетата в България – всеки за себе си и срещу всички останали.

Сега Ердоган ги обедини срещу себе си. И силите са изравнени. 50:50.

На следващите избори, когато и да са, управляващата партия ще срещне сериозен отпор. Ако икономическата ситуация се влоши, ако няма сериозни външнополитически пробиви, опозицията ще набере сила.

Отделно събирането на толкова власт в един и същи човек усилва неимоверно изкушението върхът на пирамидата да бъде пречупен. Това е нещо като българския бизнес модел – един човек държи властта и връзките с политиката и когато той бъде премахнат, империята рухва за часове.

Например „Мултигруп“, Кюлев...много са.

От българска гледна точка ситуацията също не е много променена.

Любимият националистически рефрен си остава, остава си и неговото олицетворение – Ердоган и неоосманизмът. Това плашило ще се размахва, ще се леят вопли, че нямаме армия, че сме оставили на благоволението на султана.

Но общо взето дори и с постоянната си армия от около 120 000 души по времето на социализма, която при необходимост можеше да бъде докарана до 2 милиона, България беше неравностоен противник на Турция. Въпреки гордостта от войската, всички си даваха сметка, че без Съветския съюз България може да бъде прегазена от комшиите за дни.

Днес ситуацията е променена. Вместо Съветския съюз има НАТО. Има доста хора, които по харесват да ни пази Кремъл, ама това е друга тема.

Фактическото положение си е същото. За да има някакви гаранции, България трябва да има съюзници. Така или иначе сме избрали този съюзник да е НАТО.

Противниците на НАТО дават пример с Кипър и анексията на северната му част. Тогава НАТО не се намеси, тъй като конфликтът беше между натовски държави. Но истината е, че Турция беше предизвикана. Гърция направи преврат и се канеше да прилапа целия остров. Турция не го позволи.

Това само като отклонение.

Иначе – от българска гледна точка дали Ердоган ще е президент, който държи и конституционно цялата власт, или ще я упражнява неформално, е все тая.

Даже – наопаки на повечето пророкувания – България може да извлече ползи от турския референдум. Например можем да изместим Турция от привилегированата ѝ позиция в отношенията с някои страни.

И няма място за каквато и да е паника.


code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

анонимен

20 април 2017 / 15:03

бьлгария влезе без референдум в нато и аз защита от нато не очаквам няма да си развалят отношенията с турция заради глупавата бьлгария ако се наложи помощ аз разчитам на русия няма на кого друг

деду Въсу

19 април 2017 / 14:16

... браво за коментара на чичо :) (y)

чичо

18 април 2017 / 10:57

Това е едната страна на въпроса, а другата е, че съдбата на Турция е с доста неизвестни, след приключване на войната в Близкия Изток. Там вероятно ще има нови държави, нови граници и ново разпределение на територии. Този проблем, в района, чака решение още от края на Първата световна война защото, това разпределение не се харесва, още оттогава нито от местните, нито от Великите сили. Ердоган добре разбира това и е наясно, че Турция ще понесе загуби. Тя отдавна, още от края на Студената война, не е галеното дете на запада и влиянието й все повече отслабва. Всички усилия на Ердоган са да минимизира бъдещи загуби, но дали ще успее предстои да видим. Всичко зависи от това как ще се договорят Запада и Русия. То, затова и края на войната още не се вижда. Големия проблем не е просто ИДИЛ. Ако беше само това, до сега да бяхме забравили, но още не са решили какво ще бъде след това.

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево