Тим Кук: Apple ще инвестира 1 млрд. долара в производство

07 май 2017 / 13:29

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Снимки към новината

Интервю на телевизия Си Ен Би Си с генералния директор на „Епъл”(Apple) Тим Кук по повод скорошните данни за приходите на компанията, създаването на работни места и още.

Тим, последният път, в който говорихме, акциите на компанията бяха 93 долара, заглавията в медиите бяха свързани с това, че най-добрите дни на компанията са останали в миналото. Казахте, че „докато клиентите харесват продуктите ви, няма да се притеснявате”. Чувствате ли се отмъстени?

Знаете ли, аз не се притеснявах особено много за мнението на хората, защото полагаме много грижи за тях и вярвам, че ако бъдат удовлетворени в дълъг период от време, останалите неща ще се оправят от само себе си. Бяхме уверени и се радваме, че стигнахме до тук. Ние обаче не се вглеждаме много в цената на акциите. За нас по-важно е да се фокусираме върху бъдещето. Концентрирани сме в постоянната цена на акциите, а не от стойността им за ден или два.

Имаше моменти, в които четяхме, че компанията е мъртва, а това беше доста нечестно.

Според мен, това е абсурдно твърдение и хората, които го правят просто не разбират компанията.

А дали разбират заглавията от тази седмица, в които можем да прочетем, че второто тримесечие на финансовата ви година е „разочароващо”, независимо че всички компании по света биха дали всичко, за да ви достигнат?

Според мен, имахме страхотно тримесечие. Ако се вгледате в числата за няколко минути, „Мак” е пораснал с 14%. Това е огромен напредък. За една година, акциите са се покачили с 18 на сто. Приходите на iphone се увеличиха значително – той е невероятно популярен, повече отколкото очаквахме. Знаехме, че продуктът ни е трепач, но толкова много хора харесват възможността за правене на портрети и огромният, красив екран, както и останалите аспекти на телефона. Тези устройства се превръщат в неизменна част от живота на хората. Така че, ние отбелязваме ръст в 4 от петте сегемента, в които оперираме, особено географския. Продаваме в Китай и то значително по-добре, отколкото през втората половина на миналата година – това, разбира се, го очаквахме и се постарахме да се случи. Очакваме, че следващото тримесечие ще е още по-добро.

Мислите ли, че ако не беше iphone 7 plus, тримесечието ви щеше да изглежда по друг начин.

Не бих казал, защото в началото на периода имаше баланс между търсенето и предлагането. Когато се върнах от Китай видях, че бизнесът на Мак се е увеличил с 20%, това е изключително. Китайските разработчици успяха да създадат приложения, които хората наистина искат да виждат. Още куп други неща се развиват добре и просто трябва да продължим в тази посока. Ние вероятно сме една от най-големите чуждестранни компании в Китай. Гордеем се с това и ще продължим да работим.

Съществува възможността някои да каже: „Знаете ли какво? Числата са страхотки. „Самсунг” направи самозапалващи се телефони, сега излязоха с нова серия”. Междувременно вие успяхте да постигнете много. Винаги сте призовавали хората да използват „Епъл”. Притеснявате ли, че хората продължават да купуват „Самсунг”?

Стараем се да не се влияем от това и се опитваме да дадем на хората нещо, което наистина обичат. Иначе изследваме тези тенденции много внимателно. На този етап сме много доволни от дейността си в Китай – знаете, че започнахме да оперираме там през октомври. Току що приключихме първото тримесечие и поставихме рекорд там, поставихме рекорд и при подобренията из целия свят. Усещането е страхотно.

Нека поговорим за ролята на „Епъл” в света. Вие сте огромна компания. Какво правите, за да създавате работни места?

Това е добър въпрос. Много хора ме питат същото и моят отговор е: „Компанията трябва има ценности, защото една компания е колекция от хора. Хората също трябва да имат ценности, защото иначе всичко губи смисъл”. Едно от нещата, които правим е даваме в замяна. Как го правим? С работата ни в подкрепа на околната среда, като започнахме да използваме възобновяема енергия. Създаваме и работни места. Ако се загледате в дълбочина, ние сме създали 2 млн. работни места в САЩ. Ако разгледаш кампуса, ще видиш, че там има 80 000 души – само в САЩ. Имаме огромно производство в Остин – 6 000 души правят всичко – от инженерство до работа с клиенти, финансови услуги и т.н. Имаме магазини в Щатите. В допълнение, купуваме много американски консумативи. Похарчили сме 50 млрд. долара миналата година в САЩ. Това е невероятно. Имаме разработчици, които наброяват 1,5 млн. души. Работим, както с най-малките компании, така и с най-големите. Те пишат приложения за смартфони, които променят света. Даваме им платформата, създадохме им „магазин”, за да продават продукцията си в 155 държави по света. Това обаче не означава, че спираме да се развиваме, напротив – постоянно търсим начини как да създаваме повече. Искаме работниците ни да не са само 2 млн. Може да сте сигурни, че в бъдеще ще наемем хиляди служители. Постоянно си задаваме въпросите: „Как можем да осигурим още работа на разработчици и програмисти? Как можем да достигнем до повече хора? Как може да обучим още?”

Смятате ли да инвестирате в това?

Да, ще го направим. Обещавам ви и ще слушате за това още повече през лятото. Що се отнася за производството, не спирам да се чудя как мога да наема още хора в тази област. Гордея се с това, че създадохме „производствен фонд” и сме инвестирали 1 млрд. долара в него.

Не знаех за това.

Точно така. Обявяваме го днес. Ти си първия човек, на когото казвам. Е, не точно, защото говорих с хората в компанията.

Това е 1 млрд. от вашите 256 млрд. долара.

Това е 1 млрд. долара от парите, които сме изкарали в САЩ. Гордеем се с това и така можем да размътим водата. Ако ние създадем много работни места в заводите, от тях ще бъдат създадени още, защото около тях и индустрията на услугите започва да процъфтява. Ще обявим инвестицията по-късно през май. Ние наистина много се гордеем от това наше решение, защото постоянно се чудим как да увеличим броя на служителите си, как да привлечем повече програмисти, как да увеличим производството. Ще изкараме неща на пазара във всяка една от тези сфери до края на година.

Когато си мислите за тези неща, отчитате ли дейността на правителството? Надявате ли се на тяхната помощ, като ви върнат част от данъците, например, или като ви направят някакви данъчни облекчения? Възнамерявате ли да работите с президента, за да постигнете целите си?

Мисля, че нашата икономика се нуждае от цялостна данъчна реформа. Само помислете колко много компании продават стоките си в световен мащаб. Ако продаваш в световен мащаб, печелиш пари глобално. Ако печелиш пари глобално, можеш да ги вкараш обратно в САЩ, стига да не се налага да плащаш 35% и отгоре данъци. Това просто е безумно. Искаш хората да си харчат парите в САЩ, да инвестират.

Вашата компания стои зад много каузи – човешки права, граждански права. Какво ще се случи, ако те се сблъскат с възгледите на президента?

Аз работя с много правителства по света и винаги следвам един принцип – има неща, за които ще сме на едно мнение и такива, по които позициите ни ще се различават. Не трябва да позволяваме на различията на да ни пречат, вместо това можем да ги използваме в наш интерес. Когато сме на различни мнения, трябва да кажем защо мислим така. Това е конструктивно. Имиграцията е едно от нещата, по които позициите ни се разминават. Ние обяснихме нашите съображения. Когато не си съгласен с нещо, трябва да се аргументираш и по този начин имаш шанса да повлияеш на някои процеси.

Звучи сякаш отношенията ви с Белия дом са много трудни.

Знаете ли, с всяка една администрация по света има теми, по които не сме единодушни. Стараем се обаче да водим разговори, чрез които да окажем някакво влияние. По-лошо е, ако си траеш – това по никакъв начин не би помогнало на каузата и на целта.

Да поговорим за вас. Изкарахте феноменален продукт, но ние все още чакаме нещо. Когато на пазара излезе iPad, беше революционно, променихте света. Излизат обаче нови продукти, които вдигат летвата. Задава ли се нещо, което ще ни разтърси из основи? Нещо, което би променило правилата на играта и без което няма да можем да живеем?

Ние винаги работим върху невероятни неща.

А кола?

Не мога да ви кажа това.

Нещо свързано със здравето?

Часовникът, който разработихме, беше страхотна стъпка в полза на човешкото здраве, фитнеса и спорта.

Дори и за вас?

Да, дори и за мен. Загубих 13 килограма, отчасти благодарение на часовника.

Защото ви напомня?

Защото ме мотивира и постоянно имаш обратна връзка, награждава те и виждаш реален резултат. Много хора звънят и ми пишат, чиито живот се е променил след като са се сдобили с Часовника. Нашата задача е да правим животът на хората по-лесен и да им помагаме да постигат повече.

Все още ли харесваш работата си?

Обожавам я. Няма по-голяма привилегия в целия свят – да работиш в тази компания, в този момент. Имам възможност да работя с невероятни хора всеки ден. За това дори не съм си мечтал.

Можете ли да споделите дата, на която ще изкарате нов продукт? Искам да купя нов телефон на дъщеря си, затова питам.

Не мога да ти кажа. Ако искаш да й купиш нов телефон, мога да те посъветвам да й купиш iphone 7 или iphone 7 Plus.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 23 август 2017
    11° / 25° слънчево
  • 24 август 2017
    15° / 30° слънчево