Тереза Мей: Единственият начин да гарантираме стабилност е като направим избори

19 април 2017 / 11:30

lv1 lv1 lv1

Снимка: БГНЕС

Снимки към новината

Първото интервю на британския премиер Тереза Мей, след като поиска предсрочни избори на 8 юни, пред политическият репортер на Ай Ти Ви (ITV) Роберт Петсън.

Госпожо министър-председател, наблюдаваме глобална нестабилност – Северна Корея, Сирия. Сега ви обвиняват, че поставяте партийните си и лични интереси пред националния. Прав ли съм?

Не, това е решение, което съм взела, едва ли не насила, но в името на националния интерес. Смятам, че е важно да има избори сега, за да може правителството да е стабилно по време на преговорите за Брекзит. Това ще ни гарантира силна Великобритания.

Досега непрекъснато повтаряхте, че няма да има предсрочни избори. Както казахте, искате мандат, даден от народа, за да водите преговорите за Брекзит така, както вярвате, че трябва да се случи. Фактите обаче не са се променили. Мнозинството се държи от опозицията - либералдемократи и лейбъристи. Нищо фундаментално не се е променило, освен социологическите проучвания, които ви дават водеща позиция. Така че, това прагматичен или циничен личен интерес е?

Става въпрос за дългосрочния държавен интерес, какво ще е най-добре за Великобритания. Когато станах премиер миналата година, знаех, че е важно да се осигури стабилността на страната и правителството да гарантира, че волята на народа ще бъде изпълнена. Направихме го. Осигурихме стабилност през последните 9 месеца. Задействахме чл. 50 на Лисабонския договор. Процесът по напускане на ЕС започна, няма връщане назад. Ние ще напуснем Европейския съюз. Стана ясно обаче, че докато ние се опитваме да спазим волята на британците, останалите партии заплашват, че ще гласуват срещу законодателството, което ще ни позволи да напуснем Общността. Те заплашиха, че ще гласуват срещу крайната сделка. Това, което стана ясно е, че въпреки обединението на хората и желанието им страната да се движи напред, разделение има в парламента. Единственият начин да гарантираме сигурност и стабилност през следващите години е като направим изборите сега и аз да помоля хората за подкрепата им.

Обърнахте се, като че ли малко язвително, към първия министър на Шотландия Никола Стърджън с думите „политиката не е игра”. Не мислите ли, че тя ще ви го върне?

Политиката не е игра и проблемът е, че в момента има партии, които се опитват да си играят. Искам да ви уверя, че ще се справим с Брекзит. Мисля, че игрите, които останалите си играят застрашават подготовката за преговорите по напускането на ЕС и отслабват преговорните ни позиции в Съюза. Не искам да допусна това, нуждаем се от силни преговори, за да сключим възможно най-добрата сделка за Великобритания. Искам Брекзит да бъде успех за тази държава.

Имаше ли момент, в който мислехте по различен начин?

Както казах, когато минавахме през процеса по активиране на чл. 50, опитите на опозицията да застраши или затрудни процеса в бъдеще изкристализира. Преди Великден прекарах няколко дни в Уелс, разхождах се със съпруга ми и обмислях решението си да подам оставка и да предизвикам избори. Стигнах до извода, че това ще осигури сигурност и стабилност в бъдеще, реших че трябва да го направя. Вярвам в британския народ. Той даде на правителството работа за вършене, той поиска страната да напусне ЕС. Сега аз ще ги помоля да ми се доверят, че мога да осигуря най-добрата сделка.

Шотландският първи министър Никола Стърджън каза, че народът трябва да гласува за нея и нейната Шотландска народна партия, за да стана страната независима от Великобритания. Доверието към вас може да бъде отслабено по отношение на Шотландия.

Аз ще се боря за каузата наречена Обединено кралство. Вярвам, че сме по силни така. Съюзът между Северна Ирландия, Англия, Шотландия и Уелс е много ценен. Мисля, че всички имаме полза от него. Без срам ще се боря за бъдещето на Обединеното кралство.

Това също е критичен момент в началото на преговорите за Брекзит, докато европейските лидери все още решават по какъв начин да се водят разговорите. Ще имате ли личен принос към това решение?

Ако се замислите, аз призовах изборите да бъдат на 8 юни. Това означава, че през следващите седмици ще сме в предизборна кампания. По същото време Европейският съюз ще взима своите решения. Това е възможност за нас. За да засилим позициите си, когато преговорите започнат, след като ЕС реши какви са техните цели. Тогава ще можем да отидем в Европа и да кажем: „Британският народ подкрепя нашия план за бъдещите отношения с ЕС и за по-силна Великобритания”. Това наистина е много важно.

Напрежението между САЩ и Северна Корея, явното напрежение между САЩ и Русия заради Сирия – намираме се в много страшни времена. Ще имате ли време да решите какво е нужно, за да се гарантира сигурността на нашата страна?

Разбира се. Мисля, че на този етап, когато имаме толкова много събития по света – не само случващото се между Великобритания и ЕС, но и останалите проблеми – сега е моментът, в който Обединеното кралство се нуждае от силно и стабилно управление. Затова ще помоля британския народ да ми се довери.

Мисля, че липсата на доверие е много важен проблем. Повторихте няколко пъти, че трябва да се възстанови доверието на хората в политиците. Как ще убедите британците, че това не са празни приказки?

Хората виждат какво съм направила и какво е свършило правителството от референдума досега. Откакто поех премиерския пост осигурих стабилност, запретнах ръкави и се заех със задачата да напуснем ЕС. Първа стъпка беше да задействаме чл. 50. Няма връщане назад. Великобритания ще напусне ЕС. Надявам се, че хората ще видят в мен човек, който изпълнява поетите ангажименти. Да постигнем успех по Брекзит, да осигурим добро бъдеще за Великобритания, е нашата цел. Вярвам, че можем да се справим с това, но се нуждаем от подкрепата на хората.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Адвокатът на Тръмп: Няма нищо незаконно в срещата между Тръмп-младши и руската адвокатка

Интервю на адвоката на Доналд Тръмп – Джей Секулоу за американския телевизионен канал Ен Би Си (NBCnews).

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 27 юли 2017
    11° / 27° частично
    облачно
  • 28 юли 2017
    14° / 26° слънчево