Шиндзо Абе: Няма да преговаряме със Северна Корея на всяка цена

17 май 2017 / 13:45

lv1 lv1 lv1

Снимки към новината

Интервю на японския министър-председател Шинзо Абе за американската телевизия Си Ен Би Си.

Нека поговорим за новия ракетен тест на Северна Корея от неделя сутрин. Вие сте един от привържениците на твърдението, че няма смисъл от диалог на всяка цена. Знаете, че процесът по разоръжаване на Пхенян няма да бъде лесен. Според мен, тази ситуация се нуждае от нов подход. Дори Южна Корея вече е с нов президент, Съединените щати също. Какъв ще бъде вашият подход оттук нататък, господин премиер?

Северна Корея тества балистична ракета, въпреки предупрежденията на международната общност. Само за една година, откакто Ким Чен Ун встъпи в длъжност, те са изстреляли повече от 20 балистични ракети. Това са повече опити, отколкото за целия период на режима на Ким Чен Ир. Това е ясен знак, че заплахата, идваща от ядрената програма на Северна Корея вече е на друго ниво. През последните години, международната общност увеличи натиска си, ООН прие резолюции по този въпрос, но за съжаление амбициите на Северна Корея за ядрено развитие не спряха. Президентът Доналд Тръмп каза, че всички опции са на масата. Той демонстрира позицията и чрез действия, и с думи. Ние оценяваме това. Трябва да продължим добрата си координация със Съединените щати и Корея, както и с Китай. Русия също трябва да вземат отношение. Трябва да положим максимални усилия, за да променим изцяло политиката на режима на Пхенян.

Администрацията на Тръмп заяви, че ако Северна Корея направят нов ядрен тест, военният удар е неизбежен. Подкрепяте ли този ход?

Опитваме се да убедим Пхенян да изостави ядрената си програма. До този момент, международната общност продължава да притиска Северна Корея. Бихме искали, чрез дипломация и по мирен път да разрешим проблема, и според мен, на този етап, САЩ и Китай споделят една и съща гледна точка. Аз обаче ще повторя, че няма да водим диалог на всяка цена. Трябва твърдо да стоим зад принципите си. Според севернокорейските национални медии, докато САЩ продължава с настоящата си политика, Ким Чен Ун ще увеличи производството на ядрени оръжия. Очакваме нови провокации от страна на Пхенян. Затова, координацията между Япония, САЩ, Южна Корея, Китай и Русия е от изключително значение. Ако Северна Корея проведе нови ядрени изпитания, тогава Япония ще поиска допълнителни санкции чрез новите резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Ако САЩ решат да пристъпят към военни действия, до каква степен вие ще сте запознати с намеренията им?

Не бих искал да обсъждам хипотези, но ще ви кажа това: Япония и САЩ са в непрекъснат контакт и си сътрудничат.

Споменахте широка коалиция, с участието на Русия, Китай и Южна Корея. Казахте, че няма смисъл да се води диалог, само и само за да има такъв. Ако предположим, че американската администрация също реши да пристъпи към диалога, как ще постъпи Япония?

Знаем, че президентът Доналд Тръмп изрази готовност да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен Ун при подходящи условия. Въпреки това, прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че условията за среща на двамата лидери не са изпълнени и че сега не е подходящия момент да се договарят. По отношение на шестстранните разговори – за съжаление, на този етап, те не доведоха до особено значим резултат. Вместо това, Северна Корея продължава да усъвършенства ядрените си ракети. Преговорите между шестте държави не трябва да се използват като възможност за Пхенян да работи върху оръжията си. Затова ще повторя – международната общност трябва да окаже натиск върху Северна Корея и да я принудим да се откаже от ядрената си програма.

Президентът на Южна Корея изглежда позитивно настроен за преговори между Япония, Китай и Корея, които ще се проведат през юни. Още една среща на върха предстои – тази на Г-7 в Сицилия, където ще се съберат много лидери. С какви нагласи отивате?

Искам по време на срещата на Г-7, да разговарям с президента на САЩ Доналд Тръмп. Както знаете, с него вече се срещнахме през февруари и оттогава, заради напрежението със Северна Корея, сме провели 4 телефонни разговора. Заради усложнената ситуация в региона, смятам, че координацията помежду ни трябва да бъде много силна. Надявам се по време на срещата на Г-7 да успеем да сближим позициите си, да поговорим и да споделим гледните си точки спрямо Северна Корея. През юли, в германския град Хамбург, ще се проведе срещата от формата Г-20. Президентите на Китай и Южна Корея ще са там и искам с тях също да проведем по-задълбочени разговори.

Скоро казахте, че Транстихоокеанското сътрудничество без САЩ няма смисъл. Но Япония се движи доста добре и в този формат. Какво се промени?

Искаме да постигнем добри взаимоотношения със страните и да задълбочим сътрудничеството помежду си. През последните години, 12-те държави, които участват в споразумението, са работи усилено, за да изработят правила, гарантиращи свободна и честна търговия. Трябва да се възползваме от тази съгласувана рамка. За съжаление, САЩ решиха да се оттеглят, но ние бихме искали да се възползваме от резултатите от дългогодишните ни усилия. Според мен, Япония трябва да играе водеща роля и да работи за придвижване дискусията напред. При посещението си в САЩ и при разговорите си с президента Тръмп, споделих моето виждане за икономически и стратегически ползи от Транстихоокеанското сътрудничество. Споразумяхме се да работим заедно и да гарантираме справедлива и свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион. В началото на този месец в Канада имаше официално заседание на лидерите от 11-те държави и се съгласихме да продължим с дискусиите, така че споразумението да не загуби инерцията си. На предстоящата среща във Виетнам ще потърся подкрепата на държавите, за да разберем в каква посока искаме да вървим. Надявам се, че САЩ разбират желанието ни да се движим напред, заедно с другите 11 държави.code

Моля полълнете КОДА в полето:


code

Моля полълнете КОДА в полето:

ИНТЕРВЮТА

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Валери Симеонов: Бургаският съд отмени 91 акта на НАП

В социалните мрежи написахте, че Бургаският административен съд е отменил всички 79 акта, съставени от НАП на заведения по Черноморието. Какво точно се е случило?

ВРЕМЕТО

БългарияЕвропа
  • 19 август 2017
    18° / 34° слънчево
  • 20 август 2017
    15° / 32° слънчево